19. 4. 2024
REKLAMA

Příznaky onemocnění a otravy z potravin

Ohmega1982 at FreeDigitalPhotos.net

Salmonelózou onemocní v České republice ročně asi 30 000 lidí, listeriózou v průmněru 30 lidí, shigelozou se nakazilo od roku 2005 – 2014 2552 lidí a výčet by mohl pokračovat. Každý rok onemocní mnoho lidí v České republice z kontaminované potravy. Příznaky otravy jídlem zahrnují žaludeční nevolnost, křeče v břiše, nevolnost a zvracení, průjem, horečka, a dehydrataci. Symptomy mohou být v rozmezí mírné až těžké.

Níže uvedená tabulka obsahuje organismy alimentárních choroboplodních zárodků, které často způsobují onemocnění v České republice. Jak je patrné z tabulky, hrozby jsou četné a různorodé, počínaje lehkými symptomy  až k velmi závažným, život ohrožujícím onemocněním. Největšímu riziku jsou vystaveni velmi mladí, starší a lidé s oslabenou imunitou, ale z většiny níže uvedených alimenentárních onemocnění je zřejmé, že představují vážné nebezpečí pro všechny osoby.

Organismus

Obecný název nemoci

Nástup. čas po požití

Známky a příznaky

Doba trvání

Zdroje potravin

Bacillus cereus

B. cereus otrava jídlem

10-16 hod

Křeče v břiše, vodnatý průjem, nevolnost

24-48 hod

Maso, dušená masa, omáčky, vanilková omáčka

Campylobacter jejuni

Campylobakterióza

2-5 dnů

Průjem, křeče, horečka, zvracení; průjem může být krvavý

2-10 dnů

Syrová a nedostatečně tepelně spracována drůbež, nepasterizované mléko, kontaminovaná voda

Clostridium
botulinum

Botulismus

12-72 hodin

Zvracení, průjem, rozmazané vidění, dvojité vidění, obtíže při polykání, svalová slabost. Může vést k respiračnímu selhání a smrti

Různě

Nesprávně konzervované potraviny, zejména domácí konzervované zelenina, fermentované ryby, pečené brambory v alobalu

Clostridium
perfringens

Perfringens otrava jídlem

8–16 hodin

Intenzivní křeče v břiše, vodnatý průjem

Obvykle 24 hodin

Maso, drůbež, omáčky, sušené nebo předvařené potraviny

Cryptosporidium

Střevní kryptosporidióza

2-10 dnů

Průjem (obvykle vodnatý), žaludeční křeče, žaludeční nevolnost, mírná horečka

Může být remitentní a recidivující během týdnů až měsíců

Tepelně neupravené potraviny nebo potraviny kontaminovány nemocným manipulujícím s potravinami po vaření, kontaminované z pitné vody

Cyclospora
cayetanensis

Cyclosporiasis

1-14 dnů, obvykle alespoň 1 týden

Průjem (obvykle slabý), ztráta chuti k jídlu, podstatný úbytek tělesné hmotnosti, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení, únava

Může být remitentní a recidivující během týdnů až měsíců

Různé druhy čerstvých produktů (dovážené jahody, salát, bazalka)

E. coli
(Escherichia coli)

producing toxin

E.Coli infekce

(častou příčinou „cestovní“ průjem „)

1-3 dny

Vodnatý průjem, křeče v břiše, u někoho i zvracení

3-7 nebo více dnů

Voda nebo potraviny kontaminovány lidskými výkaly

E. coli O157:H7

Hemorrhagic colitis
nebo E. coli O157:H7 infekce

1-8 dny

Těžký (často krvavý) průjem, bolesti břicha a zvracení. Obvykle se vyskytuje nízká nebo žádná horečka. Častější u dětí od 4 let a mladší. Může vést k selhání ledvin.

5-10 days

Nedostatečně tepelně upravené hovězí (zejména hamburger), nepasterizované mléko a džusy, syrové ovoce a zelenina (např klíčky), a kontaminovaná voda

Hepatitis A

Hepatitida

28 dní průměrné (15-50 dní)

Průjem, tmavá moč, žloutenka, a chřipce podobné příznaky, tj, horečka, bolest hlavy, nevolnost a bolesti břicha

Variabilní, 2 týdny, až 3 měsíce

Syrové výrobky, kontaminovaná pitná voda, potraviny a též vařené potraviny, které nejsou ohřáté po kontaktu s infikovaným manipulujícím s potravinami; korýši z kontaminovaných vod

Listeria
monocytogenes

listerióza

9-48 hodin pro gastrointestinální symptomy,

2-6 týdnů pro invazivní onemocnění

Horečka, bolesti svalů, a nevolnost nebo průjem. Těhotné ženy mohou mít mírné chřipkové onemocnění, infekce a může vést k předčasnému porodu nebo narození mrtvého dítěte. U starších pacientů se mohou vyvinout bacteremie nebo meningitida.

Různě

Nepasterizované mléko, měkké sýry vyrobeny z nepasterizovaného mléka, syrové maso

Salmonella

salmonelóza

6-48 hodin

Průjem, horečka, křeče v břiše, zvracení

4-7 dní

Vejce, drůbež, maso, nepasterizované mléko nebo džus, sýr, kontaminované syrové ovoce a zelenina

Shigella

Shigelóza nebo bacilární úplavice

4-7 dní

Křeče v břiše, horečka a průjem. Stolice může obsahovat krve a hlen.

24-48 hodin

Syrové výrobky, kontaminovaná pitná voda, potraviny a též vařené potraviny, které nejsou ohřáté po kontaktu s infikovaným manipulující s potravinami

Staphylococcus aureus

Stafylokoková otrava jídlem

1-6 hodin

Náhlý nástup těžké nevolnosti a zvracení. Křeče v břiše. Mohou se vyskytnout průjem a horečka.

24-48 hodin

Nechlazené nebo nesprávně chlazené maso, brambory a vaječné saláty, krémové pečivo

Vibrio
parahaemolyticus

V.Parahaemolyticus Infekce

4-96 hodin

Vodový (občas krvavý) průjem, břišní křeče, nevolnost, zvracení, horečka

2-5 dní

Nedovařené nebo syrové mořské plody, jako jsou korýši

Vibrio vulnificus

V.Vulnificus infekce

1-7 dnů

Zvracení, průjem, bolesti břicha, krevní infekce. Onemocnění vyvolávající těžké ranné infekce u oslabených osob. Může být fatální pro osoby s onemocněním jater nebo oslabeným imunitním systémem.

2-8 dní

Nedovařené nebo syrové mořské plody, jako jsou korýši (zejména ústřice)

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*