
Salmonelózou onemocní v České republice ročně asi 30 000 lidí, listeriózou v průmněru 30 lidí, shigelozou se nakazilo od roku 2005 – 2014 2552 lidí a výčet by mohl pokračovat. Každý rok onemocní mnoho lidí v České republice z kontaminované potravy. Příznaky otravy jídlem zahrnují žaludeční nevolnost, křeče v břiše, nevolnost a zvracení, průjem, horečka, a dehydrataci. Symptomy mohou být v rozmezí mírné až těžké.
Níže uvedená tabulka obsahuje organismy alimentárních choroboplodních zárodků, které často způsobují onemocnění v České republice. Jak je patrné z tabulky, hrozby jsou četné a různorodé, počínaje lehkými symptomy až k velmi závažným, život ohrožujícím onemocněním. Největšímu riziku jsou vystaveni velmi mladí, starší a lidé s oslabenou imunitou, ale z většiny níže uvedených alimenentárních onemocnění je zřejmé, že představují vážné nebezpečí pro všechny osoby.
Organismus |
Obecný název nemoci |
Nástup. čas po požití |
Známky a příznaky |
Doba trvání |
Zdroje potravin |
Bacillus cereus |
B. cereus otrava jídlem |
10-16 hod |
Křeče v břiše, vodnatý průjem, nevolnost |
24-48 hod |
Maso, dušená masa, omáčky, vanilková omáčka |
Campylobacter jejuni |
Campylobakterióza |
2-5 dnů |
Průjem, křeče, horečka, zvracení; průjem může být krvavý |
2-10 dnů |
Syrová a nedostatečně tepelně spracována drůbež, nepasterizované mléko, kontaminovaná voda |
Clostridium |
Botulismus |
12-72 hodin |
Zvracení, průjem, rozmazané vidění, dvojité vidění, obtíže při polykání, svalová slabost. Může vést k respiračnímu selhání a smrti |
Různě |
Nesprávně konzervované potraviny, zejména domácí konzervované zelenina, fermentované ryby, pečené brambory v alobalu |
Clostridium |
Perfringens otrava jídlem |
8–16 hodin |
Intenzivní křeče v břiše, vodnatý průjem |
Obvykle 24 hodin |
Maso, drůbež, omáčky, sušené nebo předvařené potraviny |
Cryptosporidium |
Střevní kryptosporidióza |
2-10 dnů |
Průjem (obvykle vodnatý), žaludeční křeče, žaludeční nevolnost, mírná horečka |
Může být remitentní a recidivující během týdnů až měsíců |
Tepelně neupravené potraviny nebo potraviny kontaminovány nemocným manipulujícím s potravinami po vaření, kontaminované z pitné vody |
Cyclospora |
Cyclosporiasis |
1-14 dnů, obvykle alespoň 1 týden |
Průjem (obvykle slabý), ztráta chuti k jídlu, podstatný úbytek tělesné hmotnosti, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení, únava |
Může být remitentní a recidivující během týdnů až měsíců |
Různé druhy čerstvých produktů (dovážené jahody, salát, bazalka) |
E. coli |
E.Coli infekce (častou příčinou „cestovní“ průjem „) |
1-3 dny |
Vodnatý průjem, křeče v břiše, u někoho i zvracení |
3-7 nebo více dnů |
Voda nebo potraviny kontaminovány lidskými výkaly |
E. coli O157:H7 |
Hemorrhagic colitis |
1-8 dny |
Těžký (často krvavý) průjem, bolesti břicha a zvracení. Obvykle se vyskytuje nízká nebo žádná horečka. Častější u dětí od 4 let a mladší. Může vést k selhání ledvin. |
5-10 days |
Nedostatečně tepelně upravené hovězí (zejména hamburger), nepasterizované mléko a džusy, syrové ovoce a zelenina (např klíčky), a kontaminovaná voda |
Hepatitis A |
Hepatitida |
28 dní průměrné (15-50 dní) |
Průjem, tmavá moč, žloutenka, a chřipce podobné příznaky, tj, horečka, bolest hlavy, nevolnost a bolesti břicha |
Variabilní, 2 týdny, až 3 měsíce |
Syrové výrobky, kontaminovaná pitná voda, potraviny a též vařené potraviny, které nejsou ohřáté po kontaktu s infikovaným manipulujícím s potravinami; korýši z kontaminovaných vod |
Listeria |
listerióza |
9-48 hodin pro gastrointestinální symptomy, 2-6 týdnů pro invazivní onemocnění |
Horečka, bolesti svalů, a nevolnost nebo průjem. Těhotné ženy mohou mít mírné chřipkové onemocnění, infekce a může vést k předčasnému porodu nebo narození mrtvého dítěte. U starších pacientů se mohou vyvinout bacteremie nebo meningitida. |
Různě |
Nepasterizované mléko, měkké sýry vyrobeny z nepasterizovaného mléka, syrové maso |
Salmonella |
salmonelóza |
6-48 hodin |
Průjem, horečka, křeče v břiše, zvracení |
4-7 dní |
Vejce, drůbež, maso, nepasterizované mléko nebo džus, sýr, kontaminované syrové ovoce a zelenina |
Shigella |
Shigelóza nebo bacilární úplavice |
4-7 dní |
Křeče v břiše, horečka a průjem. Stolice může obsahovat krve a hlen. |
24-48 hodin |
Syrové výrobky, kontaminovaná pitná voda, potraviny a též vařené potraviny, které nejsou ohřáté po kontaktu s infikovaným manipulující s potravinami |
Staphylococcus aureus |
Stafylokoková otrava jídlem |
1-6 hodin |
Náhlý nástup těžké nevolnosti a zvracení. Křeče v břiše. Mohou se vyskytnout průjem a horečka. |
24-48 hodin |
Nechlazené nebo nesprávně chlazené maso, brambory a vaječné saláty, krémové pečivo |
Vibrio |
V.Parahaemolyticus Infekce |
4-96 hodin |
Vodový (občas krvavý) průjem, břišní křeče, nevolnost, zvracení, horečka |
2-5 dní |
Nedovařené nebo syrové mořské plody, jako jsou korýši |
Vibrio vulnificus |
V.Vulnificus infekce |
1-7 dnů |
Zvracení, průjem, bolesti břicha, krevní infekce. Onemocnění vyvolávající těžké ranné infekce u oslabených osob. Může být fatální pro osoby s onemocněním jater nebo oslabeným imunitním systémem. |
2-8 dní |
Nedovařené nebo syrové mořské plody, jako jsou korýši (zejména ústřice) |
Zanechte odpověď