27. 7. 2024
REKLAMA

Testujeme deodorant Old Spice Hawkridge

test deodorantu old spice

Protože zdraví ovlivňujeme nejenom zevnitř, ale i zvenku, podíváme se dnes výjimečně na kosmetický přípravek zabraňující tvoření pachů a pocení na lidském těle.

 

Deodoranty jsou…

Deodoranty jsou látky, které se aplikují na tělo, zvláště do podpaží, hlavně k omezení tělesného pachu způsobovaného bakteriálním rozkladem potu. Podskupinou deodorantů jsou antiperspiranty, které navíc kromě vůně brání vzniku pachu snižováním produkce potu určitými částmi těla.

Proč deodorant?

Deodoranty aplikujeme abychom eliminovali tvorbu nažádoucích pachů a antiperspiranty zabránili vytváření neestetických fleků na tričku či košili, jednou i více krát denně. Zamezujeme tím přirozenému ochlazování organizmu, ale z dlouhodobého hlediska neznáme přímý vliv chemických látek na zdraví člověka. Deodoranty obsahující sloučeniny hliníku a parabeny jsou podezřívány za zvýšené riziko rakoviny (prokázáno je jejich ukládání v těle, např. v prsech žen). Nové typy deodorantů se proto vyráběji bez těchto potenciálně škodlivých látek.

Rozeberme si tedy běžne dostupný přípravek na drobné. V našem případě se podrobněji zaměříme na tuhý deodorant Old Spice Hawkridge a jeho složení.

 

Zložení přípravku:

Dipropylene Glycol – je směs dvou izomerů chemických sloučenin, 4-oxo-2,6-heptandiol, 2- (2-hydroxy-propoxy) propan-1-ol, a 2- (2-hydroxy-1-methyl-ethoxy) propan-1- ol. Jedná se obezbarvou kapalinu, téměř bez zápachu s vysokým bodem varu a nízkou toxicitu.

Aqua – H2O, tedy voda

Propylene Glycol – také nazývaný propan-1,2-diol, je organická sloučenina s chemickým vzorcem. Jedná se o viskózní bezbarvou kapalinu, která je téměř bez zápachu, ale má nasládlou chuť. Chemicky je klasifikován jako diol, a je mísitelné s širokou škálu rozpouštědel, včetně vody, acetonu a chloroformu. Vyrábí se ve velkém měřítku a používá se zejména při výrobě polymerů, ale také vidí použití při zpracování potravin, jako je E-číslo E1520.

Shane Ellison, bývalý farmaceutický chemik řekl: „Pracoval sem jako chemik, viděl jsem propylenglykol použit s lékmi lorazepam, etomidát, diazepam, nitroglycerin a fenytoin ke zvýšení rozpustnosti. Je to cizí látka a jako taková je toxická. Studie provedené in vitro na buňkách savců ukázali, že některé buňky mutovali. Další výzkum provedený před dvaceti a třiceti lety zdokumentoval toxické účinky po požití nebo opakovaně aplikováných malých dávkách propylenglykolu na kůži. Příliš mnoho látky by bylo asi 1.800 mg na 75kg vážího člověka.

Sodium Stearate – je sodná sůl z kyseliny stearové. Tato bílá pevná látka je klasické mýdlo. Nalezá se v mnoha typech tuhých deodorantů, pryže, latexových barev a inkoustů. Je také součástí některých potravinových přísad a potravinářských aromat.

Parfum – parfem

PPG-3 Myristyl Ether – Jeho celé jméno je polyoxypropylen-3 myristylmethakrylátu éter. V současnosti se považuje za bezpečný.

Tetrasodium EDTA – je ve vodě rozpustná složka používána jako chelatační činidlo (látka či lék užívaný v medicíně k vyvazování a následnému vylučování některých kovů z organismu) v kosmetických výrobcích a výrobkcích pro osobní péči, protože má schopnost izolovat kovové ionty, a umožnit jim, aby zůstaly ve vzorcích, ale ztrácejí svou schopnost reagovat s dalšími složkami a tím dochází k zabránění růstu mikroorganismů.

Je nutné vzít na vědomí obavy týkající se rakoviny, je zde silná absorpce kůží, tím zvýšená toxicita orgánových systémů a podráždění (studie na zvířatech ukázaly, že dráždí pokožku už při nízkých dávkách).

BHT – BHA (butylhydroxyanisol) a BHT (butylovaný hydroxytoluen), jsou v potravinářském průmyslu často používány jako konzervační látky, hlavně k zabránění oxidačních procesů a žluknutí olejů v potravinách. Oxidace má vliv na chuť, barvu a vůni potravin a snižuje obsah některých živin. BHA a BHT mohou mít taky některé antimikrobiální vlastnosti. BHT je dokonce prodává v doplňcích, jako antioxidant.

Americká FDA, považuje látky za bezpečné, ve specifických množstvích. Ostatní zdravotnické organizace však vyjádřily obavy. Na základě studií na zvířatech, došel Národní toxikologický program k závěru, že BHA „je důvodný předpoklad, že je to pro člověka karcinogen“. Zatímco BHT bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny u zvířat a může mít toxické účinky na játra, ledviny, plíce, vaječníky. Spotřebitelská skupina Centra pro vědu ve veřejném zájmu tak uvádí BHA jako přísadu, které je lepší se vyhnout a doporuče pro BHT uvádět „VAROVÁNÍ“ v zvlášť kolonce.

Coumarin – je vonná organická chemická sloučenina z benzopyron chemické skupiny, která je ve svém standardním stavu bezbarvá krystalická látka. Jedná se o přírodní látku nachází se v mnoha rostlinách.

Cl 42090 – je kosmetické barvivo, využíva se také pro přípravky na barvení vlasů. Je zakázané v několika státech: v Rakousku, Belgii, Francii, Německu, Norsku, Švýcarsku a Švédsku. Způsobuje rakovinu u zvířat. Celkem obsahuje Triclosan, antibakteriální činidlo, které se může za určitých okolností v kombinaci s chlorem ve vodě změnit na plyn chloroform, který se snadno vstřebává do kůže, nebo po vdechnutí může způsobit deprese, poruchy funkce jater a rakovinu.

Látka na kterou nelze zapomenout je také hliník

I když v našem produktu sme jej nenalezli, je součástí mnoha přpravků.

Jak funguje: Tento kov je aktivní složkou téměř všech antiperspirantů. Jakmile se dostane do kontaktu s vodou (pot), hliník působí jako rozpouštědlo, a vytvoří dočasný zástrčku do potních žláz. Pot je pak schopen dosáhnout povrchu pokožky, takže podpaží je ve výsledku suché.

Proč pochybnosti: Při vystavení potu, hliník napodobuje estrogen a jeho hormonální účinky. Někteří vědci jsou přesvědčeni, že v důsledku toho by mohl mít schopnost podporovat růst rakoviny – zejména v prsou. Studie z roku 2003, která zkoumala 437 případů přeživších rakovinu prsu zjistila, že byla podstatně dříve diagnostikována rakovina prsu u těch, kdo používal deodorant a antiperspirant a holil si podpaží častěji než ostatní. (V domnění, že škrábance z holení vytvořili snadnější přístup pro tyto chemické látky, které pak putují do krevního řečiště.) Zatímco oba instituty National Cancer Institute a FDA nenašli přesvědčivý důkaz, že hliník v deodorantech a antiperspirantech způsobuje rakovinu prsu, nebo figuruje jako zdravotní riziko, oba také souhlasí s tím, že musí být prováděn další výzkum.

 

zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Deodorant

https://www.truthinaging.com/ingredients/tetrasodium-edta

http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food-safety/article/two-preservatives-avoid

http://www.4tmedical.com/news/article/bad-ingredients-to-look-out-for-ci-420901

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*