19. 4. 2024
REKLAMA

Vitamin A

vitamin A
phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

Vitamin A (retinol)

Vitamin A je vitamin rozpustný v tucích, který má několik důležitých funkcí v těle.
Pomáhá buňkám normálně se množit, proces zvaný buněčná diferenciace.
Je nezbytný, pro dobré vidění. Prvním příznakem nedostatku vitaminu A je často slabý zrak v noci.
Je nevyhnutný pro správný vývoj embrya a plodu.
Vitamin A pomáhá udržovat zdravou sliznici, nos, vedlejší nosné dutiny, a ústa zdravá.

Také hraje roli při:

  • Imunitním systému
  • Růstu
  • Tvorbě kosti
  • Reprodukci
  • Hojení ran

Vitamin A pochází ze dvou zdrojů. Jedna skupina, tzv retinoidy, pochází z živočišných zdrojů a zahrnuje retinol. Druhá skupina, tzv karotenoidy, pochází z rostlin a obsahuje beta-karoten. Tělo přeměňuje beta-karoten na vitamin A. Hlavně karotenoidy, včetně lykopenu, luteinu a zeaxantuinu, mají důležité biologické vlastnosti, včetně procesu antioxidace a fotoprotektivní aktivity.

Mezi příznaky nedostatku vitaminu A se řadí:

  • suché oči
  • šeroslepost
  • průjem
  • kožní problémy

Přičemž vitamin A je nezbytný pro dobré zdraví, může být také toxický ve vysokých dávkách. Nedoporučuje se překračovat
doporučené denní dávky bez porady s lékařem.

Akné, loupenka a jiné kožní poruchy

Předepisované krémy a prášky, které obsahují retinoidy, pomáhají uklidnit těžké akné a loupenku. Také se osvědčuje pozitivně při léčbě jiných kožních poruch, například bradavic a předčasnému stárnutí pokožky ze slunce. Nedávné studie ukazují, že lokální aplikace spolu s antioxidanty mohou pomoci minimalizovat výskyt jemných linek a vrásek. Avšak, tyto léky vyžadují přísný dohled lékaře. Isotretinoin (Accutane), ústní lék na akné, může způsobit velmi vážné vedlejší účinky a nesmí být používán u těhotných žen nebo žen v plodném věku, které neužívají antikoncepci.

Oční poruchy

Dostatek vitaminu A ve vaší stravě je nezbytný pro dobré vidění. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří jedí více potravin s obsahem vitaminu A mají menší pravděpodobnost vzniku věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Kromě toho velká populační studie zjistila, že lidé, kteří přijali stravou vysoké hladiny vitaminu A měli nižší riziko vzniku šedého zákalu. Vědci ale neví, zda užívání doplňků vitaminu A bude fungovat stejným způsobem. Doplňky s vitaminem A mohou mírně pomoci zpomalit škody
způsobené retinitis pigmentosa, dědičnou chorobou, která způsobuje špatné noční vidění. Studie však používala vysoké dávky, které mohou být toxické.

Spalničky

Pro děti, které mají deficit vitaminu A, mohou doplňky snížit závažnost a komplikace spalniček. Děti, které mají nedostatek vitaminu A jsou náchylnější k infekcím, včetně spalniček. V oblastech světa, kde je nedostatek vitaminu A umírá až 1% dětí ze spalničkami.

Rakovina

Zda vitamin A může snížit riziko rakoviny, není jasné. Zdá se, že lidé, kteří jedí zdravou stravu s dostatkem beta-karotenu a dalších karotenoidů z ovoce a zeleniny, mají nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny, jako například:

  • Rakovina prsu
  • Rakovina tlustého střeva
  • Karcinomu jícnu
  • Rakovina děložního hrdla
  • Melanomu

Některé laboratorní studie naznačují, že vitamin A a karotenoidy můžou pomáhat v boji proti některým druhům rakoviny. Několik studií ukázalo, že užívání doplňků vitaminu A pomůže při prevenci, či léčbě rakoviny. Na druhé straně bylo užívání beta-karotenu nebo vitaminových doplňků spojeno s vyšším rizikem rakoviny plic u lidí, kteří kouří nebo pijí alkohol. Nicméně, vědci tvrdí, že je potřeba více studií na potvrzení této teorie.

Vědci také skoumají retinoidy, syntetickou formu vitaminu A, při rakovině kůže. Lidé s určitými typy rakoviny kůže, mají nižší hladinu vitaminu A a beta-karotenu v krvi. Nicméně samotná studie, měla smíšené výsledky.

Zdroje vitaminu

Vitamin A ve formě retinylpalmitátu lze nalézt v:

  • Hovězích, telecích a kuřecích játrech
  • Oleji rybích jater
  • Vajíčkách
  • Mléčných výrobcích, včetně plnotučného mléka, plnotučného jogurtu, plnotučného sýru Cottage, jiných sýrů a v másle.

Většina tmavě zelené listové zeleniny i sytě žluté / oranžové zeleniny a ovoce, mrkev, dýně, meruňky, broskve, a mango, obsahují značné množství beta-karotenu. Tím, že jíte tyto na beta-karoten bohaté potraviny, můžete zvýšit hladinu vitaminu A v těle.

Dostupné formy

Doplňky vitaminu A jsou k dispozici buď jako retinol nebo retinylpalmitát.
Tablety nebo kapsle, jsou k dispozici v různých dávkách. Tolerovatelná horní hranice, nebo bezpečná horní mez je 10000 IU.
Většina multivitamínů obsahuje doporučený denní příjem (RDA) vitamínu A.
Na rozdíl od vitaminu A, beta-karoten se v těle nehromadí. Nicméně, existují určité důkazy, že vysoké dávky beta-karotenu můžou nést jisté riziko. Poraďte se se svým lékařem, než začnete překračovat doporučené množství.

Vitamin A se vstřebáva s tuky ve stravě. Užívejte ho proto s jídlem.
Studie často pracují s vysokými dávkamy vitaminu A. Avšak tyto vysoké dávky mohou být toxické. Lékař by měl sledovat každou terapii s vysokými dávkami (jakákoli dávka blížící se úrovni 10,000 IU pro dospělého, nebo nad doporučené denní dávky pro dítě).

Denní příjmi vitamínu A jsou následující:
Děti
Kojenci, narození do 6 měsíců: 400 mcg
Kojenci, 7 až 12 měsíců: 500 mcg
Děti, 1 do 3 roky: 300 mcg
Děti od 4 do 8 let: 400 mcg
Děti, 9 až 13 let: 600 mcg
Boys, 14 až 18 let: 900 mcg
Dívky, 14 až 18 let: 700 mcg

Dospělý
Muži, 19 let a starší: 900 mcg
Ženy, 19 let a starší: 700 mcg
Těhotné ženy, 14 až 18 let: 750 mcg
Těhotné ženy, 19 let a starší: 770 mcg
Kojící ženy, 14 až 18 let: 1.200 mcg
Kojící ženy, 19 let a starších: 1.300 mcg

Opatrně

Příjem velkého množství vitaminu A v těhotenství, může způsobit závažné vrozené vady. Protože všechny prenatální vitaminy obsahují vitamin A, neměli byste jej proto přijímat zároveň samostatně. Syntetický vitamin A může způsobit vrozené vady.
Ženy, které jsou těhotné nebo se snaží otěhotnět, by neměli přijímat tuto formu vitaminu A.
Přílišné užívání vitaminu A je toxické a může způsobit selhání jater, dokonce i smrt. Příznaky toxicity vitamínem A zahrnují:

  • Bolest hlavy
  • Únava
  • Bolest svalů a kloubů
  • Suchá kůže a rty
  • Nevolnost nebo průjem
  • Ztráta vlasů

Vitamin A z potravin je považován za bezpečný. Ale příjem můžete zvýšit i doplňky. Pro dospělé, od 19 let, je tolerovatelná horní mez pro vitamin A 10000 IU denně.
Lidé, kteří trpí onemocněním jater nebo diabetem by neměli užívat doplňky vitaminu A bez dohledu svého lékaře.
Kuřáci a lidé, kteří pijí velké množství alkoholu nesmí užívat beta-karotenové doplňky.
Jak vitamin A tak i beta-karoten můžou zvýšit hladinu triglyceridů, tedy tuku v krvi. Mohou dokonce zvyšit riziko úmrtí u lidí se srdečním onemocněním, zejména u kuřáků.

Možné interakce

Pokud se léčíte s některým z následujících léků, neměli byste brát vitamin A bez porady se svým lékařem:
Antibiotika tetracyklin: Lidé, kteří berou typ antibiotik zvaných tetracykliny a také berou vysoké dávky vitamínu A mohou být ohroženi stavem zvaným intrakraniální hypertenze, což je nárůst tlaku tekutiny mozku. Tetracykliny zahrnují:

  • Demeclocycline (Declomycin)
  • Minocyklin (Minocin)
  • Tetracyklin (Achromycin)

Antacida: Jedna studie naznačuje, že kombinace vitaminu A s antacidem, může být účinnější než samotné antacidum při hojení vředů.
Antikoagulanty (léky na ředění krve): Dlouhodobé užívání vitamínu A nebo při užívání vysokých dávek, může zvýšit riziko krvácení u pacientů užívajících léky na snižení sráženlivosti krve, zejména warfarin (kumarin). Poraďte se se svým lékařem, než začnete doplňovat vitamin A.
Léky ke snížení hladiny cholesterolu (sekvestranty žlučových kyselin): Léky, cholestyramin (Questram) a kolestipol (Colestid) můžou snížit vaši schopnost absorbovat vitamin A a vést ke snížení hladiny v těle. Ve vodě rozpustná forma vitaminu A může pomoci. Další třída léků na snížení cholesterolu zvané statiny, může ve skutečnosti zvýšit hladiny vitaminu A v krvi.
Doxorubicin: Doxorubicin je lék používaný k léčbě rakoviny. Studie naznačují, že vitamin A může zlepšit působení doxorubicinu. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Léky na léčbu jater: Vysoké dávky vitamínu A spolu s některými dalšími léky, které jsou zpracovávány v játrech, můžou způsobit poškození jater nebo dokonce selhání. Jsou to hlavné léky obsahují acetaminofen (Tylenol), karbamazepin (Tegretol), isoniazid a methotrexát. Pokud užíváte tyto léky na předpis, poraďte se se svým lékařem, než začnete brát vitamin A.
Neomycin (Mycifradin): Toto antibiotikum může snížit schopnost těla absorbovat vitamín A, a to zejména pokud je užíváno ve velkých dávkách.
Retinoidy: Tyto léky jsou syntetická forma vitaminu A a někdy jsou předepsány ve vysokých dávkách. Lidé, kteří berou retinoidy by neměli užívat další doplňky s vitaminem A. Kromě toho tyto léky mohou způsobit vážné vrozené vady. Ženy v plodném věku musí mít dva negativní těhotenské testy a být na dvou formách antikoncepce před přijetím těchto léků. Retinoidy obsahují:

  • Acitretin (Soriatane)
  • Bexaroten (Targretin)
  • Isotretinoin (Accutane)
  • Tazaroten (Avage)

Tretinoin (Retin-A), se obvykle předepisuje jako pleťový krém, k léčbě akné nebo redukci vrásek, a není tak koncentrovaný jako jiné retinoidy. I přesto se doporučuje, aby ste se vyhnuly přijímání doplňků vitaminu A při používání Retin-A.

 

zdroj: www.umm.edu

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*