V potravinářství má navzdory svému syntetickému vzniku bohaté využití zejména jako antioxidant a konzervant.
Používá se zejména ve vinařství proti hnědnutí bílého vína. Považuje se také za přírodní bělidlo a uchovatel přírodní barvy ovoce, které by jinak při běžném styku se vzduchem hnedlo. Využívá se tedy při sušení ovoce, zavařování, při výrobě nápojů a džemů.
Oxid siřičitý je i přes všechny své benefity stále jedovatý plyn, který i v malém množství vyvolává u citlivých lidí alergické reakce, závratě, bolesti hlavy a břicha, problémy astmatického typu. Koncentrace bez zjevného účinku 70 mg/kg tělesné hmotnosti/den ekvivalentů oxidu siřičitého a to i z hlediska dráždivého účinku na trávicí trakt zvířat. Za použití bezpečnostního faktoru 100 byla odvozena hodnota akceptovatelného denního příjmu pro člověka (ADI, Acceptable Daily Intake) 0–0,7 mg SO2/kg tělesné hmotnosti.
Potravinářská legislativa uvádí, že koncentraci větší jak 10 mg/kg anebo 10 mg/l (sušené ovoce, ovocné konzervy, výrobky z brambor) je nutné uvádět na etiketu, nebo na jídelním lístku.
Závažné alergické reakce (anafylaxe) jsou méně časté. Anafylaktická reakce byla však také zaznamenána, ale je velmi vzácná. Mezi příznaky patří zrudnutí, zrychlení srdečního rytmu, dušnost, kopřivka, závratě, žaludeční nevolnost a průjem, kolaps, brnění nebo potíže s polykáním. Někteří pacienti budou mít alergické reakce na sulfonamid molekuly obsahující léky nebo sulfonamidová antibiotika.
Zdroje siřičitanů:
Nápoje: Likéry, některé ovocné šťávy, pivo a víno, některé nealkoholické nápoje, instantní čaj.
Ostatní kapaliny: Komerční přípravky citrónu a limetkovou šťávou, octem, hroznové šťávy.
Komerční potraviny: Suché brambory, některé omáčky a omáčky a ovocné polevy, koktejlové třešně, nakládané cibulky, javorový sirup, džemy, želé, sušenky a chléb nebo koláč nebo těsto na pizzu.
Ovoce: Sušené meruňky. Sušené hrozinky obvykle neobsahují siřičitany.
Saláty a ovocné saláty: Někdy přidávají restaurace do salátů i ovocných siřičitany, aby bylo možno zachovat jejich barvu.
Korýši: Někdy se prášek přidává přes vršek korýšů, je tak možnost omezit změnu zbarvení.
Maso: Někdy se přidávají ilegálně do sekané maso nebo uzeniny masa.
Ostatní potraviny: Želatina, kokos.
Označování siřičitanů v potravinách:
220 Kysličník siřičitý
221 Siřičitan sodný
222 Hydrogensiřičitan sodný
223 Disiřičitan sodný
224 Disiřičitan draselný
226 Siřičitan vápenatý
227 Vápník bisulfite
228 Hydrogensiřičitan draselný
zdroj:
http://zaujimavosti.net
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92107.aspx
http://www.allergy.org.au/patients/product-allergy/sulfite-allergy
Ráda bych věděla, jak se oxidu siřičitého zbavit v sušených meruňkách. Děkuji.
Oxid siřičitý (SO2) se často používá při sušení meruněk jako konzervační látka a antioxidant. Pokud chcete snížit obsah oxidu siřičitého v sušených meruňkách, můžete zkusit několik následujících kroků:
Proplach: Meruňky můžete propláchnout vodou, abyste odstranili povrchový SO2. Stačí je namočit na krátkou dobu a poté důkladně opláchnout.
Přirozené sušení: Meruňky můžete sušit na slunci nebo v sušičce na ovoce při nižší teplotě. Přirozené sušení pomůže postupně snižovat obsah SO2.
Koupit nesířené meruňky: Hledejte meruňky, které neobsahují SO2. Některé výrobky jsou označeny jako „bez síry“ nebo „nesířené“.
Samodomácí sušení: Můžete také zvážit sušení meruněk doma bez přidání SO2. To však může vyžadovat více času a péče.
Pamatujte, že odstranění SO2 může zkrátit trvanlivost sušených meruněk, takže byste je měli spotřebovat co nejdříve po otevření balení a uchovávat je v chladném a suchém prostředí.