26. 4. 2024
REKLAMA

Plynový, nebo elektrický sporák?

graur codrin at FreeDigitalPhotos.net

Na jakém sporáku vaří nejlepší šéfkuchaři?

Šéfkuchaři v moderních podnicích celého světa i rodiny ve svých domácnostech si dnes pro vaření nejčastěji vybírají kombinovaný sporák.

A proč je tomu tak? Plynové varné desky totiž umožňují přesnější a rychlejší řízení celého procesu vaření, a elektrické trouby zase pracují rovnoměrněji.

Současné plynové vařiče fungují na zemní plyn, stejně jako vytápění a ohřev teplé vody. Tam, kde není přípojka, lze využít plynové bomby se stlačeným propan-butanem. Šikovné jsou také malé plynové vařiče, používané při cestování, hlavně kempování.

Induction forever: Aneb na jakém sporáku vaří Zdeněk Pohlreich

Přesto je všeobecně mnohem dostupnější elektrická energie, a tak v poslední době prošly právě elektrické sporáky bouřlivým vývojem. Nejnovější indukční varné desky v sobě spojují výhody vaření na plynu i elektřině, i když jsou zatím poměrně nákladné. Investice se však vrátí dlouhodobým úsporným provozem. Počítá se ovšem i pohodlí a zábava při kulinářské tvorbě, což se penězi ani vyjádřit nedá.

Před nedávnem se v online chatu ptala účastnice paní Martina jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů, gastronoma a známého moderátora Zdeňka Pohlreicha, zda je lepší indukce nebo plyn. Odpověděl jí: „Martino, určitě indukce. Mám ji ve všech třech restauracích a doma taky. Induction forever!“

Indukční plotna má zajímavou schopnost: neohřívá sebe, ale pouze dno nádoby, v které se vaří, a tak se prohřívá nádoba celá. Teplota varné desky tak zůstává stejná jako teplota hrnce (či pánve při smažení a ta bývá na indukci jen sto osmdesát stupňů), plotna nevytápí okolí a neplýtvá tak zbytečně drahou energií. Navíc tuhle vlastnost oceníte v létě, kdy si v kuchyni při vaření oběda nebudete přitápět několika plotýnkami.

Indukční plotny vaří rychleji než sklokeramické varné desky, dokonce rychleji, než varné konvice. Litr vody uvaří sklokeramika za osm minut, totéž zvládne indukce za tři minuty.

Celkově je tedy asi o šedesát procent rychlejší než jiné spotřebiče.

Další nespornou výhodou indukčních varných desek je snadné čistění: pokud se něco dostane z hrnce na plotnu, nemá se jak připálit. Jakmile sundáte nádobu, plotna se okamžitě vypne a překypěnou polévku či omáčku lehce setřete. Dno varné nádoby musí vždy pokrýt alespoň dvě třetiny varné zóny, jinak nesepne.

Je vždy potřeba nové, speciální nádobí?

K indukčnímu vaření budete potřebovat nádobí s magneticky vodivým dnem. Jednoduše to zjistíte tak, že na dno hrnce či kastrolu přiložíte magnet. Pokud je dno „chytlavé“, máte vyhráno a můžete v hrnci vařit i na indukci. Použít tak můžete i smaltované nebo litinové nádobí.

Nehodí se pochopitelně sklo ani keramika, stejně tak, jako hliníkové nádobí. Někdy ale vyvstane problém i s nádobami vhodnými pro indukci – obvykle jsou to pánve a nádobí se sendvičovým dnem. Pokud není dno kvalitně slisováno, na plotně při vaření píská.

Kdo nechce hned měnit veškeré rendlíky a hrnce (pokud se tedy nehodí), může koupit speciální redukční podložku, na níž se dá postavit i nádobí bez feromagnetického dna. Máte-li rádi keramické nádobí (nepřebírá pachy, snáší teplotní šoky – z lednice rovnou na plotnu), je ke koupi třeba keramická indukční pánev v ceně od sedmi do dvanácti set, podle velikosti.

Panelákové nástrahy

Stává se, že v panelových domech budou s indukčními spotřebiči problémy. Nikdy si tyto spotřebiče neinstalujte sami, vždy svěřte montáž odborníkům přes elektro. V panelácích nebývá všude třífázový proud, a při vaření na všech plotnách sporáku by mohly vypadávat pojistky. Dvě plotýnky v provozu současně ještě panelákové vedení „utáhne“.

Zjistěte si proto všechno kolem elektřiny, než si spotřebič pořídíte. Ve sporných případech bývá potřeba na varnou desku se čtyřmi zónami (i na sporák) povolení energetiků.

Dvouplotýnkové varné desky a samostatné vařiče problémy dělat nebudou.

Malé plotýnky i plotny jak pro restauraci

Rodina s dvěma, třemi členy vystačí s dvouplotýnkovou varnou deskou. Vaření je opravdu rychlé, v krátkosti vystřídáte polévku s knedlíky, a velká deska by tak zabírala zbytečné místo na pracovní desce. Sklokeramické indukční desky se dělají v různých velikostech, obvykle se čtyřmi varnými zónami. Největší mají rozměr téměř metr na metr, všechny pak jsou s dotykovým ovládáním a bezpečností pojistkou.

Deska bez varných zón přijde vhod tam, kde se vaří často a ve velkých nádobách. Na takovou desku můžete kdekoliv postavit nádobu jakéhokoliv tvaru a vaření se spustí. Použijete-li velký hranatý pekáč, uvaříte najednou porcí i pro dvanáct strávníků. Celoplošné indukční desky mohou vařit v pěti nádobách (na trh přišly vloni na podzim).

Nejjednodušší a levnější indukční desky mají základní funkce ovládané dotykovými spínači, kontrolku zapnutí, případně zvukovým signálem oznámí start a vypnutí. Dražší a vybavenější indukční varné desky (sporáky) jsou nastavitelné až na devět programů (například pomalá doba varu devět hodin).

Vařící a pečící senzor, minutka a časovač patří také k vybavení dražších spotřebičů. Najdete tu signál oznamující počátek varu, signál upozorňující, že na plotně stojí prázdná nádoba. Všechny indukční plotny mají vysokou schopnost regulovat teplotu s přesností na jeden stupeň, takže bez obav můžete rozehřívat to, co byste jinak museli ohřát ve vodní lázni.

Nevýhodou je patrně jen cena

V době, kdy se indukční spotřebiče u nás objevily, byla jejich cena velmi vysoká. Šedesát tisíc byl běžný standard. V současnosti koupíte indukční varnou desku od osmnácti tisíc, nejdražší, s více funkcemi a programováním se pohybují kolem čtyřiceti tisíc.

Ještě k úspoře elektrické energie: prodejce vás bude obvykle přesvědčovat, že se spotřeba pohybuje na polovině energie oproti sklokeramickým varným deskám. Tato hodnota je poněkud nadsazená, sami výrobci udávají úsporu energie kolem dvaceti procent. Ovšem při dnešních cenách elektřiny ani to není marné.

zdroj: zeny.cz, i-sporaky.cz