6. 12. 2025
REKLAMA

Téměř 200 kg problematického masa a vnitřností v halal prodejně v Brně

Tisková zpráva – Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila v prodejně výsekového a halal masa v Brně bezmála 200 kilogramů různých druhů masa a vnitřností v nevyhovujících podmínkách. K podstatnému množství produktů neměl výrobce doklady, u velké části masa byla výrazně překročena skladovací teplota. Je zde podezření, že část produktů mohla pocházet z nelegální porážky. Za zjištěná porušení legislativy lze uložit provozovateli prodejny sankci do výše až 50 milionů Kč.

V prodejní vitríně i v chladicím boxu v zázemí provozovny našli veterinární inspektoři nebalené hovězí výsekové maso, hovězí vnitřnosti a kuřecí maso skladované při nevyhovujících teplotách. Celkem se jednalo o více než 120 kilogramů masa. Nejvýrazněji byla teplota překročena u hovězího masa, jehož teplota se v jádře pohybovala mezi 20 °C až 30 °C, legislativní limit je přitom u hovězího masa 7 °C.  K hovězímu masu a vnitřnostem chyběly doklady s povinnými údaji o jeho původu.

Foto: SVS

V lednici pod pultem se v době kontroly nacházelo více než 75 kilogramů nebaleného skopového masa. Části jatečně upravených těl nebyly označeny značkou zdravotní nezávadnosti a prodejce opět neměl žádné doklady o původu masa. Přestože byla prodejci poskytnuta lhůta pro dodání těchto dokladů, ani v následujících dnech původ masa nedoložil. Je zde proto podezření, že maso mohlo pocházet z nelegální porážky.

Inspektoři veškeré nevyhovující maso znehodnotili obarvením a nařídili jeho likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele.

Halál 

Halál  v překladu „povolený, přípustný“, je termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku. V judaismu se v obdobném smyslu používá termín košer.

Zdroj:

Petr Majer- zástupce tiskového mluvčího SVS

WIKIPEDIE

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*