28. 3. 2024
REKLAMA

Vápník Ca

vápník calcium

Vápník je základní stavební složkou kostní tkáně.

Tělo však nevyužívá tento minerál jen jako stavební složku, důležitější je jeho funkce pro činnost srdce, svalů, nervů a srážecí vlastnosti krve. Organismus proto reguluje jeho hladinu v krvi a v případě poklesu doplňuje hladinu vápníkem z kostí. V prevenci a léčbě osteoporózy je tedy jeho dostatečný příjem absolutní podmínkou!

Jak správně doplňovat vápník?

I když se bude zdát, že doplněním vápníku ve formě různých potravinových doplňků se postaráte o jeho dostatek, máte pravdu, ale pouze zčásti.

Organismus ho nemusí využít na ten správný účel, což je v našem případě doplnění do kostní tkáně.

K tomu je potřeba vitamin D (D3), který slouží jako přepravce vápníku do kostí. Proto je velmi důležité zajistit jeho optimální dávku, na co nám stačí už pobyt na denním světle, které dokáže přeměňovat cholesterol právě na tento vitamín. Pokud však sedíte více v kanceláří za počítačem, nebo jste většinu dne zavřený v závodě, je potřeba doplnit vitamín D z potravy, či vitaminovými doplňky. Bez vitamínu D se využije jen asi 10% dodaného vápníku.

POZOR ale na oddělené podávání kalcia bez zajištění vitaminu D – podle zcela nových zpráv  může zvyšovat kardiovaskulární riziko.

Potřeba doplnění kalcia musí být individuálně zvážení, pohybuje se kolem 800 – 1 000 mg denně, podle deficitu kostního minerálu.

Vědeli ste, že v pomeranči se nachází přibližně 70mg vápníku?

vápník

Další důležitou součástí při směrování vápníku do kostí je vitamin K (K2). Laicky řečeno, vitamin K2 diktuje vitaminu D3 kam je třeba ukládat vápník pomocí aktivace bílkovin.

Studie vlivu dalších vitamínů

V Japonsku probíhala studie trvající dva roky, u žen po menopauze bylo zjištěno, že bez vitamínu – D, vitamin – K2 není účinný. Stejně zvýšení hladiny kostní hmoty byla minimální (podobná) při podávání samotného vitaminu D, jakož i samotného vitaminu K2.

U skupiny žen přijímající současně oba vitamíny byl nárůst kostní hmoty znatelný. Do půl roku o 4%, do roku až 6%. U kontrolní skupiny došlo k poklesu kostní hmoty téměř o 4%.

Samozřejmě nelze zapomínat na fakt, že zmíněné vitaminy (A, D, E, K) jsou vitaminy rozpustné v tucích. Je proto důležité přijímat i kvalitní rostlinné tuky a oleje, ořechy případně rybí tuk a podobně.

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*