19. 4. 2024
REKLAMA

Káva, proč ji máme rádi?

niamwhan at FreeDigitalPhotos.net

Zavřete oči a představte si tu hezkou sytou vůni čerstvě semleté kávy, cítíte? Někdo říka, že je to spíše svěží aroma než samotný nápoj co nás ráno nakopne, co myslíte?

 

Z historie kávy.

V roce 1616 se podařilo holanďanům získat první kávovník. Evropští katolický kněží označili kávu jako „Satanův nápoj“. Dějiny kávy se začaly psát v Etiopii, odkud pochází divoký kávovník. Jeho potomek, kávovník arabský (Coffea arabica) je zdrojem dvou třetin dnešní světové produkce kávy.

Zložení kávy.

Kávová zrna obsahují desítky organických látek o jejichž fysiologických účincích se moc neví. Nepražená káva obsahuje cca 5-15% cukrů, 10-15% bílkovin, 20-25% tříslovin a 10-15% vody. Zelená káva obsahuje cca 10-20% tuku, více však v odrůdách arabiky. Větší část těchto tuků je obsažena i v uvařené kávě zvané turek :), při užití papírových filtrů (překapávaná káva) jejich množství v šálku výrazně klesá.

Co je kofein.

Největší význam v kávě má kofein, je to purinový alkaloid (derivát xantinu), který je v kávě obsažen v robustě až 2,2 – 2,4%, v pražené arabice arabice jenom cca 0,7 – 1,4%. Působí především na CNS a to dráždivě (zlepšuje vnímání, zrychluje tok myšlenek), mírně prohlubuje a urychluje dýchání, krátkodobě zvyšuje srdeční činnost a nevýrazně i krevní tlak.

 

adamr at FreeDigitalPhotos.net
adamr at FreeDigitalPhotos.net

Nežádoucí účinky.

Stejné riziko vyššího krevního tlaku jako po pití Coca-Coly. Káva však také zvyšuje hladiny nepříznivě působícího LDL cholesterolu, ačkoli tento jev nebyl pozorován pro pití filtrované kávy. Udává se, že za zvyšování LDL cholesterolu mohou diterpeny chránící před rozvojem rakoviny jater. Takto to většinou v přírodě chodí. To, co působí na jednu stranu ochranně, může způsobovat na stranu druhou i problémy. Kromě nepříznivého účinku na krevní tuky zvyšuje pití kávy i hladiny tzv.homocysteinu, aminokyseliny podílející se nepříznivě na vzniku aterosklerózy.

Podle dostupných dat se uvádí, že denní spotřeba kofeinu do 400 mg/den nevede ke k riziku kardiovaskulárních nemocí. Výjimku tvoří vyšší příjem kofeinu u těhotných žen, u kterých může kofein zvyšovat riziko potratů a dále u dětí, kde je určité nebezpečí ovlivnění vývoje centrálního nervového systému. Kofein proniká přes placentární bariéru a dokonce proniká i do mateřského mléka.

Skvělý antioxidant.

Například proti celulitide. Kofein a antioxidanty redukují pomerančovou kůži.

Recept?

Kávu zalijte horkou vodou, samozřejmě bez cukru, či mléka, nechejte vyluhovat. Kávový zbytek zalijte trochou olivového oleje a vmasírujte. Zabalte se do potravinářské fólie a po půl hodině smyjte. Nezapomente přidat pohyb a zdravou životosprávu.

 

Ti, kteří pijí přiměřené množství kávy (jeden až tři šálky denně), mají nižší výskyt cévních mozkových příhod než její odpůrci. „Antioxidanty v kávě pomáhají chránit cévy proti poškození i zánětu“. Riziko nádorového onemocnění jater je dokonce při konzumaci tří šálků kávy denně o padesát procent nižší. Obecně znižuje výskyt rakoviny. Nedoporučuje se však víc jak 5 – 6 šálku denně.

Tak tedy Dobrou chuť.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*