Bacillus cereus alebo B. cereus je druh baktérie, ktorá produkuje toxíny. Tieto toxíny môžu spôsobiť dva typy ochorení: charakterizovaný hnačkou jeden typ a druhý, nazývaný emetického toxín, nevoľnosťou a zvracaním.
Tieto baktérie sú prítomné v potravinách a môže znásobiť rýchlo pri teplote miestnosti.
Bakterie Bacillus cereus může způsobit otravu potravinami, která se vyznačuje především nevolností, průjmem a zvracením. Zatímco některé případy onemocnění jsou relativně neškodné, jiné mohou dokonce vést ke smrti. Zodpovědné za to, jsou toxiny, které uvolní zárodek.
Nová studie Technické univerzity v Mnichově (TUM) a Univerzity veterinárního lékařství ve Vídni nyní může zodpovědět otázku co spouští tento proces. Vědci z obou univerzit vyvinuli způsob detekce 18 a více variant této bakterie.
Jak řekl profesor Thomas Hofmann z TUM: „Před tímto projektem nebyla uspokojivá metoda pro detekci cereulid toxinu v potravinách“.