Podle původu škodliviny se epidemiologické rizika z potravy dělí na:
1. Mikrobiologické nákazy z poživatin – střevní nákazy
- Vlastní alimentární nákazy a otravy mikrobiálního původu – toxoinfekcie a toxikózy
- Nákazy střevními parazitickými červy
2. Otravy chemického původu
- Přirozené toxické složky potravin
- Toxické kontaminanty poživatin
- Sekundární vzniklé toxické látky v poživatinách (endogenní cizorodé látky)
1. Mikrobiologické nákazy z poživatin – střevní nákazy
Mezi ně patří: bacilární úplavice, virové infekce (hepatitida, slintavka a nákazy enteroviry), salmonelóza, bakteriální endotoxikózy:
- Camphilobacter jejuni,
- Yersinia enterocolitica,
- Citrobacter,
- E. coli,
- Proteus,
- Streptococcus,
alimentráne toxikózy:
- stafylokokové enterotoxikóza a botulismus
Nákazy střevními parazity, sem patří
– trichinelóza, tasemnice, Ascaritidis – přenášené většinou zvířaty, nebo prostřednictvím infikovaných prostředků na hnojení zeleniny
2. Otravy chemického původu
Přirozené toxické složky potravin např. u hub, mořských živočichů, brambor, rebarbory
Jedovaté přimíseniny
- Z ochranných prostředků rostlin (pesticidy, insekticidy, fungicidy)
- Přimísenin z rostlinných plevelů
- Toxické přimísenin z procesu zpracování a výroby (otravy olovem, arsenem, mědí, zinkem, cínem, aromatickými polycyklickými uhlovodíky)
Nesnášenlivost některých potravin
- Alergické reakce na některé potraviny (mléko, vejce, ovoce, rajčata)
- Nevhodná kombinace potravin
Sekundární vzniklé toxické látky v poživatinách
- Vlivem chemických reakcí (oxidace lipidů, změna nitrátů na dusitany)
Zanechte odpověď