26. 4. 2024
REKLAMA

Alimentární onemocnění a otravy

Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

Podle původu škodliviny se epidemiologické rizika z potravy dělí na:

 

1. Mikrobiologické nákazy z poživatin – střevní nákazy

  • Vlastní alimentární nákazy a otravy mikrobiálního původu – toxoinfekcie a toxikózy
  • Nákazy střevními parazitickými červy

 

2. Otravy chemického původu

  • Přirozené toxické složky potravin
  • Toxické kontaminanty poživatin
  • Sekundární vzniklé toxické látky v poživatinách (endogenní cizorodé látky)

 

1. Mikrobiologické nákazy z poživatin – střevní nákazy

Mezi ně patří: bacilární úplavice, virové infekce (hepatitida, slintavka a nákazy enteroviry), salmonelóza, bakteriální endotoxikózy:

  • Camphilobacter jejuni,
  • Yersinia enterocolitica,
  • Citrobacter,
  • E. coli,
  • Proteus,
  • Streptococcus,

alimentráne toxikózy:

  • stafylokokové enterotoxikóza a botulismus

Nákazy střevními parazity, sem patří

– trichinelóza, tasemnice, Ascaritidis – přenášené většinou zvířaty, nebo prostřednictvím infikovaných prostředků na hnojení zeleniny

 

2. Otravy chemického původu

Přirozené toxické složky potravin např. u hub, mořských živočichů, brambor, rebarbory

Jedovaté přimíseniny

  • Z ochranných prostředků rostlin (pesticidy, insekticidy, fungicidy)
  • Přimísenin z rostlinných plevelů
  • Toxické přimísenin z procesu zpracování a výroby (otravy olovem, arsenem, mědí, zinkem, cínem, aromatickými polycyklickými uhlovodíky)

Nesnášenlivost některých potravin

  • Alergické reakce na některé potraviny (mléko, vejce, ovoce, rajčata)
  • Nevhodná kombinace potravin

Sekundární vzniklé toxické látky v poživatinách

  • Vlivem chemických reakcí (oxidace lipidů, změna nitrátů na dusitany)

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*