Každý, kdo pochází ze středomořské části světa by vědel dlouho mluvit o jeho zdravotních výhodách, stejně jako o nádherné chuti, o pořádné dávce olivového oleje do salátů, těstovin, ryb.
Naštěstí je k dispozici po celý rok, připraven uspokojit chuťové pohárky a podporovat dobré
zdraví.
Co tedy přináší extra panenský olivový olej
Kvalita výroby olivového oleje, zejména ve fázi lisování, je opravdu rozhodující, pokud jde o
zdravotní výhody. Nedávné studie srovnávaly protizánětlivé výhody extra panenského olivového
oleje získaného z prvního lisování s protizánětlivými výhodami panenských olivových olejů
získaných z pozdějších výlisků. Co vědci zjistili, byla schopnost snížení ohnisek zápalů v krvi,
co za pomoci méně kvalitního oleje nebylo možné učinit. (Studije měření zahrnovali hladiny thromboxanu A2, nebo TXA2 a leukotrienu B2, nebo LBT2). Tato schopnost extra panenského olivového oleje přispět k ochraně proti nežádoucímu zánětu není překvapivá, protože jak je známo, extra panenské olivové oleje obsahují silnější koncentrace fytoživin (zvláště polyfenolů), které mají dobře známé protizánětlivé účinky.
Středomorská strava a příjem olivového oleje, má také vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Nicméně, nedávná série studií nám poskytla fascinující vysvětlení kardioprotektivního
účinku olivového oleje. Jeden z klíčových polyfenolů v olivovém oleji- hydroxytyrosol (HT) –
pomáhá chránit buňky, které lemují naše cévy, před poškozením z důvodu příliš reaktivní molekuly
kyslíku. HT pomáhá chránit cévní buňky, tak že spouští změny na genetické úrovni. Tyto genetické
změny vyvolané HT, chrání cévní buňky systémem zlepšení jejich antioxidační obrany. Jinými slovy,
olivový olej podporuje naše cévy, a to nejen tím, že poskytuje antioxidanty, jako je vitamín E a
beta-karoten.
Snad jediná stránka kde jsou třídit oleje i podle polyfenolů
https://www.kvalt.cz/kategorie/81/Olivove_oleje
a hodnotit