24. 4. 2024
REKLAMA

9 důležitých potravin, které by neměli chybět v jídelníčku

zdravé potraviny
nirots at FreeDigitalPhotos.net

Co by nemělo chybět v každé kuchyni, jak na vaření, nebo přímo ke konzumaci? Důležitých a potřebných surovin je mnoho, ale které jsou nezbytné se dozvíte právě v teď.

1. Olivový olej

Olivový olej obsahuje množství mononenasycených tuků, čímž pomáhá snižovat hladinu LDL-cholesterolu (špatný) a zvyšovat HDL-cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak (prevence cévních mozkových příhod a infarktu), obsahuje látky s antioxidačním účinkem (prevence nádorových onemocnění).

Jeden z klíčových polyfenolů v olivovém oleji- hydroxytyrosol (HT) – pomáhá chránit buňky, které lemují naše cévy, před poškozením z důvodu příliš reaktivní molekuly kyslíku.

2. Jablečný ocet

Jablečný ocet může snižovat hladinu cukru v krvi , díky čemuž je výbornou volbou pro diabetiky. Při octě bylo také prokázáno, že má mnoho výhod pro správné fungování slinivky a tvorbu inzulinu. Tento ocet napomáhá rozpadu hlenů ve všech částech těla a čistí lymfatické uzliny. Výzkumy svědčí o tom, že jablečný ocet pomáhá s alergiemi díky jeho schopnosti redukovat hleny a čistit ucpané dutiny.

3. Acidofilní a kefírové mléko

Probiotika vytvářejí ve střevě prostředí, které brání množení různých méně prospěšných, např. hnilobných bakterií schopných tvořit karcinogenní látky. Dostatek probiotik a vlákniny ve střevě je zároveň i prevencí různých nádorů trávicí soustavy, především rakoviny tlustého střeva.

Od mala je střevo novorozeného človíčka sterilní, ale už v prvních minutách, během porodu, následujících hodinách, dnech a měsících života přicházejí „kolonizátoři“. Jejich druhy se mění během vývoje a závisí i od stravování, například toho, zda matka kojí, hygienických poměrů a podobně. Žijí totiž i na prsních bradavkách, např. s mateřským mlékem se do těla novorozence dostává Lactobacillus Gasser. I proto je důležité rodit přirozenou cestou (je prokázáno, že takové děti trpí méně často alergickými chorobami), přiložit si dítě co nejdříve ke prsu a co nejdéle kojit.

4. Chia semínka

Chia semínka dodávají lidskému organismu velké množství živin za málo kalorií. Mají schopnost poskytovat tělu dostatek energie a díky antioxidantům bojují proti tvorbě volných radikálů.

Chia semínka jsou výborným zdrojem vitamínů B, mezi nimi i vitamínu B-17 (amygdalin). Amygdalin má proti rakovinné vlastnosti. Lidé s rakovinovým onemocněním, jej mohou užívat jako doplněk v menším množství.

5. Citrony

Citronová šťáva pomáhá léčit problémy spojené s trávením a zácpou a také působí i jako čistič krve.Dokáže léčit člověka, který trpí nachlazením , rýmou a vysokými horečkami. Ne nadarmo se říká, že když je člověk nemocný, musí pít hodně čaje s medem a citrónem. Citrony jsou výborným zdrojem vitamínu C, který posiluje lidskou imunitu.

6. Celozrnné plodiny jako špalda, pohanka, hnědá rýže, quinoa

Vysoký obsah vlákniny je jednou z mnoha výhod, které nabízejí celozrnné plodiny. Jejich pozitiva spočívají i v tom, že pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi , snižují riziko rakoviny tlustého střeva a snižují hladinu „špatného“ cholesterolu.

poháňka
Apolonia at FreeDigitalPhotos.net

7. Fazole

Tato plodina je nezbytnou součástí každé zdravé diety, jelikož je vynikajícím zdrojem vlákniny, kyseliny listové, rostlinných bílkovin, vitaminu B1 a minerálních látek, jako je např. hořčík, fosfor, vápník, draslík a měď.

8. Vejce

Konzumace vajíček je skvělý způsob jak účinně zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu . U lidí s vysokou hladinou tohoto typu cholesterolu bylo prokázáno nižší riziko vzniku srdečních onemocnění, mrtvice či jiných zdravotních problémů. V jedné studií se ukázalo, že 2 vejce denně po dobu 6 týdnů zvýšily hladinu HDL cholesterolu až o 10 – 15%.

9. Červená paprika mletá

Toto koření je známé svou schopností zmírňovat bolesti hlavy a procházet nepříjemným a bolestivým migrénám. Dokáže také správně stimulovat trávicí trakt a zvyšovat tok vyprodukovaných enzymů a žaludečních šťáv.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*