24. 4. 2024
REKLAMA

Na mytí masa zapomeňte. Může to dopadnout velmi špatně

africa at FreeDigitalPhotos.net

Zapékané kuřecí maso je skvělou variantou nedělního oběda. Postup při přípravě masa by však měl být jiný, než jste dosud dělali.

Jelikož zdraví je prvořadé, je důležité myslet na to i před vařením či pečením. Příprava potravin před tepelným zpracováním by měla proběhnout tak, aby byl výsledný pokrm nejen chutný, ale především zdravotně nezávadný a bezpečný pro konzumaci. Běžnou praxí v každé domácnosti je mytí masa před vařením.

Koupili jste si syrové kuře, vytáhnete ho z obalu, umýt, vložíte do hrnce či na pekáč a příp. okořeníte. Zažitý způsob, jak připravit chutné maso.

Na mytí masa zapomeňte

Jeden krok byste však měli vynechat. Podle výzkumníků z Drexel University, kteří se zabývají bezpečností potravin, bychom neměli mýt syrové kuře před vařením. Zvyšuje se přitom riziko bakteriální kontaminace.

Mytí syrového kuřecího nebo krůtího masa pod tekoucí vodou ve vašem dřezu tedy nemusí být právě nejlepší nápad. Právě tehdy se všude kolem v kuchyni „roztroušeny“ ​​nebezpečné bakterie z masa než uvádí livescience.com. Mohou se dostat na kuchyňskou desku, umyvadlo, kuchyňské ručníky, zda jídlo, které máte v blízkosti.

Už loni na to upozorňovala Agentura Food Standards Agency (FSA). Varovala lidi, aby skončili s mytím masa před vařením, jinak riskují šíření smrtící bakterie. Údajně ta je nejčastější příčinou otravy u lidí ve Velké Británii, kteří se jí nakazí z potravin.

syrové maso
stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Jakou bakterií se můžeme nakazit?

Jde o bakterii Campylobacter, která se vyskytuje i ve vepřovém mase a rozšiřuje se právě při mytí. Může způsobit střevní infekci – Campylobakterióza, provázenou bolestmi břicha, průjmy, bolestmi hlavy, ale i horečkou. Nakažení bakterií se začne projevovat obvykle po 24 hodinách, přičemž příznaky jsou podobné chřipce. Dokonce v některých případech může vyvolat artritidu, ale může být i smrtelná. Nebezpečná je hlavně pro starší lidi, děti a těhotné ženy.

Hygiena nadevše

Maso tedy nemusíme mýt, samotným tepelným zpracováním se bakterie spolehlivě zničí. Teplo při vaření zabije bakterie, takže se nemusíte bár případné kontaminace. Důležité však je, před i po manipulaci s masem dbát na hygienu a důkladně si umýt ruce mýdlem a teplou vodou.

 

zdroj: evita.hnonline.sk

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*