14. 10. 2024
REKLAMA

Polsko: Podvody na jatkách

V souvislosti se skandálem na polských jatkách, o kterém včera a dnes informovala média, se dnes v Bruselu setkal český ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Požádal jej o oficiální informace. Po jejich vyhodnocení přijme Česká republika všechna nutná opatření.

„Hned poté, co jsem obdržel informace o problémech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Důrazně jsem jej požádal o oficiální informace, které vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Polský ministr přislíbil, že se bude situací okamžitě po návratu zabývat a vyvodí z ní patřičné důsledky.

Dle informací médií docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.

Státní veterinární správa (SVS) se dnes oficiálně dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo hranice Polska. Na odpověď v současnosti čeká.

„Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem Státní veterinární správy zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství,“ uvedl ministr Toman.

Podle informací Státní veterinární správy se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Při kontrolách živočišných produktů SVS zakázala uvolnit na trh v ČR necelých 8 tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).

SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: eagri

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*