26. 4. 2024
REKLAMA

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes

Co je listeria?

Listeria, rod mikroorganismů z čeledi Corynebacteriaceae jsou grampozitivní nepohyblivé tyčinky. Ze 7 různých druhů je pro člověka patogenní pouze Listeria monocytogenes. Je odolná vůči vysušení, zmrazení a snadno přilne na technologické materiály (guma, sklo, kov).
Listeria monocytogenes je v přírodě značně rozšířena; nachází se v půdě, vodě, rostlinách, fekáliích. Této bakterií se dobře daří při teplotách 1 až 40 ° C, přičemž nejlepší podmínky pro svůj růst má při teplotách 30 až 37 ° C, pH 6-9, aw 0,92.

Zdrojem nákazy pro člověka jsou hlavně zvířata, svalové maso, klobásy, plísňové zrající sýry, nepasterizované mléko, ovčí hrudkový sýr a brynza z nepasterizovaného ovčího mléka, uzené lososy, vakuově balené filety z lososů; pro zvířata nesprávné fermentovaná siláž. Rovněž může být zdrojem nákazy čerstvá zelenina (celer, rajčata, salát), která byla přihnojování čerstvým hnojem.

 

Co je Listerióza?

Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění, které nazýváme listerióza. Na člověka se přenáší přímo při styku s nemocnými zvířaty, zejména při ošetřování, při porodech. Vstupní branou je poraněná kůže, sliznice, trávicí a dýchací soustava. Inkubační doba je 1-4 týdny. Při vrozené formě jde o intrauterinní infekci, která se projevuje potratem, předčasným porodem, porodem mrtvého plodu nebo exitem novorozence. Příčinou je rozsev miliární nekróz zejména v játrech, nadledvinách, plicích a slezině. Získaná Listeria m. se nemusí klinicky projevit. Při požití kontaminované potravy nebo vody se může vyvinout horečnaté onemocnění podobné tyfu, se zvětšenou slezinou, vyrážkou a leukopenií. Někdy se může onemocnění projevit jako těžká hnisavá meningoencefalitida nebo jako nekrotická angína se zduřením podčelistních uzlin připomínající infekční mononukleózu.
U všech projevech nemoci je rozhodující imunitní stav a věk člověka. Nejvíce jsou ohroženi starší lidé, těhotné ženy a lidé se sníženým imunitním systémem.

Jak zabránit přítomnosti Listerine m. v potravinách?

Potraviny, které se mají použít po ohřátí (např. Párky a jiné uzeniny) třeba ohřát nejméně na 70 ° C a udržovat je při této teplotě až do konzumace. Studené pokrmy třeba naopak udržovat v chladu při teplotách pod 5 ° C a při pokojové teplotě jejich nenechávat déle než 2 hodiny.Těhotné ženy, starší lidé a nemocní se sníženou imunitou by neměly párky a masové konzervy, které neprojdou varem konzumovat vůbec.
Je třeba upozornit na schopnost této bakterie přežívat pouze ve vhodné potravině a množit se při chladírenských teplotách, takže ani řádné uložení v chladničce v případě kontaminace nezabrání potravině stát se zdrojem onemocnění.
Prevence vůči výskytu listerií m. spočívá v přísném dodržování hygienických předpisů, v dostatečném opracování surovin, pasterizaci a respektování plánu HACCP. Kdo vyrábí potraviny a obaly na jejich balení, manipuluje s nimi nebo je uvádí do oběhu, musí vytvářet takové podmínky, aby se předcházelo zhoršení mikrobiální kvality potravin a obalů na jejich balení.

 

zdroj: http://www.svps.sk/