16. 4. 2024
REKLAMA

Potraviny zdravé (nejen) pro ženy

potraviny pro ženy
nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Už dávno není tajemství, že potraviny mají vliv na naše zdraví. Podívejme se společně, které nám prospívají a proč.

Zdravý žaludek

Klíčky brokolice

Před 30 lety, nikdo o něm nic nevěděl, nyní se odhaduje, že každý třetí evropan má v břiše zárodečný Helicobacter pylori. A ten může způsobit, mimo jiné žaludeční vředy. Americká studie z University Johna Hopkinse v Baltimoru dokázala, že spotřeba klíčků brokolice snižuje množství bakterií Helicobacter pylori v žaludku. Subjekty přijímali po dobu 2 měsíců denně asi 70 gramů klíčků, až hodnoty infekce klesli. Teprve po 8 týdenní pauze hodnoty opět dosáhly úrovně, která byla před začátkem studie. Účinek je přičítán látce sulforafan, která mobilizuje antioxidační obranyschopnost organismu. Klíčky obsahují asi 20 krát tolik sulforafanu jako samotná brokolice.

„Sulforafan působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu. Epidemiologické studie ukázaly, že u osob, které konzumují velké množství brukvovité zeleniny, je snížené riziko výskytu rakoviny, zejména prsu a prostaty. Pokusy na zvířatech se zjistilo, že brukvovitá zelenina snižuje četnost, velikost a počet nádorů. Během boje proti rakovinným buňkám produkuje naše tělo speciální enzymy, tzv. enzymy fáze 2. Sulforafan je induktorem enzymů fáze 2, čímž neutralizuje karcinogeny dříve, než poškodí DNA.“(bezpecnostpotravin.cz)

Sušené švestky

Jsou nutričně skutečné superovoce plné antioxidantů s vysokým obsahem vlákniny. Rozpohybují celý trávicí systém a přitom skvěle zasytí, není potřeba se bát, že vám přibudou kila navíc.

Jablka

jablko
Idea go at FreeDigitalPhotos.net

Favorizovaným ovocem jsou i jablka. Nedávno učiněná zajímavá studie německým protirakoviným výzkumním centrem v Heidelbergu, v závislosti na příčinách jablečné šťávy u myší s častým onemocněním tenkého střeva, prokázala pokles v množení nádorů o 40 procent. Pravidelná konzumace jablek nebo jablečného džusu, by mohlo vést ke snížení rizika rakoviny. Odpovědné za to jsou takzvané polyfenoly. Nejvyšší obsah této fytochemikálie nalezneme v jablečné šťávě, nejlépe čerstvě vymačkané nebo džusu.
Avšak čistý  jablečný džus z koncentrátu, obsahuje nejméně polyfenolů. Nejlepší jsou celá jablka, protože většina fytochemických látek je umístěna těsně pod slupkou.

Silné srdce

Čokoláda

čokoláda
adamr at FreeDigitalPhotos.net

Máte tendency sáhnout po sladkostech, když ste v stresu? Není to nejhorší taktika, švýcarská studie ukazuje, že tmavá čokoláda zajistí, aby organismus potlačíl vylučování stresového hormonu kortizolu. Aby ste dosáhli požadovaného efektu, musíte sníst aspoň 40 gramů. Vzhledem k tomu, byste však měli vynaložit adekvátní námahu v podobě například joggingu, který spaluje kalorie přijaté z čokolády a zároveň je také dobrý pro vaše srdce.

Pomerančový džus

Když si ke snídani dopřejete sklenici pomerančové šťávy, získáte přinejlepším jednu výhodu. Právě toto množství může potenciálně snižovat krevní tlak. Francouzští vědci proskoumali šťávu a zjistili, že obsahuje flavonoid hesperidin. Výsledek: 500 ml pomerančového džusu za den snižuje diastolický krevní tlak (to je ta nižší, druhá hodnota) o 5,5 bodů (mm Hg). Důvod je ten, že hesperidin rozšiřuje cévy, takže tlak na srdce se snižuje.

Bystrí mozek

Vlašské ořechy

vlašské ořechy
Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

Nejen že vypadají jako malé mozky, podle nedávného americké studie z Tufts University, můžou vlašské ořechy udržet šedou hmotu mladší, tím, že zachytí volné radikály a podporují růst neuronů. 30 gramů denně (to jsou 3 až 4 vlašské ořechy) jsou dostatečné pro pozitivní efekt.

Rybíz

„Zdravá potrava pro mozek“, se nazývá projekt financovaný EU, kde vědci skoumají ochranný účinek černého rybízu na mozek. Ovoce může pravděpodobně oddálit nástup Alzheimerovy choroby či dokonce zmírnit stav. Původce tohoto účinku jsou polyfenoly, které se nacházejí v tomto ovoci.

Vlasy

Mák

vlasy
stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Vypadávaní vlasů může byť způsobené nedostatkem zinku. To je důvod, proč jsou tato černá semínka přátelé všech, kteří mají strach, když najdou pár chloupků na svetru. Mák obsahuje velké množství zinku, až 17 miligramů na 100 gramů (denni dávka je asi 15 miligramů). S kusem makového koláče se dostanete celkem daleko – ale opatně prosím, z ohledem na přijaté kalorie.

Tvaroh

Podobně jako u zinku je tomu v případě bílkovin – vlasy jsou téměř výhradně složeny z proteinů. Kdo chce hustou hřívu, musí mít dostatek živin. Perfektní zdroj je tvaroh: odtučněný, je s téměř 13 gramů bílkovin na 100 gramů absolutní proteinová bomba.

Použíjte při bolavých svalech

Zázvor

V tradiční čínské medicíně je kořen používán mimo jiné, vždy kdy dojde k bolestí svalů. Američtí vědci z University of Georgia chtěli vědět víc: 7 dní pozorovaná vzorka přijímala denně 2g zázvoru, v 8.den zúčastnění nejen užili zázvor, ale měli udělat i 18 bicepsových zdvihů s těžkou váhou, které vyvolaly mírné bolesti svalů. Bolest ve skupině se zázvorem byla po 24 hodinách po výkonu měřitelně snesitelejší, než ve skupině s placebem. Rozdíl mezi syrovým a vařeným zázvorem nebyl.

Úžasný sex

Vodní melouny

vodní meloun
David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Co se stane když nakrmíte svého chlapa melounem? Vědci v texaské A&M University zjistili, že v melounové slupce se nachází citrulín podporující rozšíření cév – tedy právě stejný zdroj společnosti Viagra a Co. Podle výsledků jejich výzkumu, v dužine těsně při slupce je účinná látka citrulin, ten je proměnován v těle na aminokyselinu argininu, ten zase slouží jako transportní medium pro esenciální dusík. Při přeměně poskytuje oxidativní cestou molekulu oxidu dusnatého. Vyšší lokální koncentrace oxidu dusnatého následně vede k dalším účinkům, k roztažení cév, ke zpomalení růstu nádorových buněk a bakterií. Jedinci, kteří pili denně 680 mililitrů melounové štávy po 3 týdny, měli o 11 procent větší hladinu argininu v krvi.
Mimochodem: Lepší krevní oběh přináší více zábavy při sexu i ženám 🙂

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*