27. 4. 2024
REKLAMA

Mytí potravin: Znamená dodržování podmínek bezpečnosti potravin!

Mytí potravin

Tak jak se myjeme my, je logické, že je nutné mýt i suroviny před zpracováním, či konzumací. Je to pravda? Má mytí masa, drůbeže, vajec, ovoce, zeleniny smysl? Budeme se stravovat bezpečnější?

Mytí mäsa, drůbeže.

Mytí masa, ať už drůbežího, hovězího, vepřového, jehněčího, telecího, se doporučuje pouze pokud je vcelku, tedy ještě nenaporciované. Bakterie v syrovém mase se mohou šířit i na jiné potraviny, nádobí a povrchy. Říkáme tomu křížová kontaminace. Někteří spotřebitelé si myslí, že se omytím odstraní bakterie a maso nebo drůbež je v bezpečí. Nicméně, jsou bakterie, které jsou velmi odolné, že můžete maso, ale i ostatní suroviny, mýt kolikrát chcete a přesto se vám je nepodaří smýt.

 

Existují však i jiné typy bakterií, které mohou být snadno smyty tak, že se nemají problém jednoduše dostat na ostatní povrchy v kuchyni. Nedodržení správného čištění takto kontaminovaných ploch, může vést až k alimentárním onemocněním.

Vařením, tedy pečením, smažením, grilováním, dušením, na správnou teplotu, zabíjíme tyto bakterie, takže mytí potravin není až natolik nutné. Co je však nezbytné, je dodržení správné teploty a času během tepelné úpravy, aby došlo k usmrcení těchto bakterií. O správném postupu se přesvědčíme vpichovým teploměrem.

Je třeba tepelně upravovat všechny syrové masa na minimální vnitřní teplotu 60°C, měřenou s teploměrem před ukončením tepelné úpravy. Z bezpečnostního a kvalitativního hlediska dbejte na to, aby bylo maso v klidu alespoň po dobu tří minut, než bude servírované a zkonzumované. Maso nebo drůbež by měly být uchovávány v chladničce.

Křížová kontaminace.

Mytí rukou po manipulaci se surovinami je to co zabrání křížové kontaminaci mezi jednotlivými potravinami, jídly, mezi jednotlivými činnostmi. Jinými slovy, mohli bychom se nakazit a tedy onemocnět po snědení kousku ovoce, když jsme předtím chytali a manipulovali se syrovým masem, či drůbeží.

Před a po manipulaci s potravinami si umyjte ruce teplou vodou a mýdlem po dobu 20 sekund, také po použití toalety, přebalování dětí, pomáhání nemocným lidem, smrkání, kýchání a kašlání, a manipulaci s domácími zvířaty.

Je důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci ze syrového masa nebo drůbeže mytím stolů, desek a dřezů s teplou vodou a dezinfekčními prostředky.

Obaly ze syrového masa nebo drůbeže může také vést ke křížové kontaminaci. Nikdy je nepoužívejte na odložení jiných surovin! Tyto a další jednorázové obalové materiály, jako plastové misky na maso, vaječné kartony nebo plastové obaly, musí být zlikvidovány.

Mytí vajec.

Nemyjte vejce před jejich uložením, ale až před použitím.

 

Mytí ovoce zeleniny.

Před jídlem nebo přípravu čerstvé ovoce a zeleninu, umýt pod studenou tekoucí vodou na odstranění přetrvávající nečistoty, což snižuje množství bakterií, které mohou být přítomny. Pokud je nepravidelný povrch, jako je například na jablkách nebo na bramborách, může být povrch vymývaný s kartáčem. Spotřebitelé by neměli mýt ovoce a zeleniny s čisticím prostředkem nebo mýdlem. Tyto produkty nejsou schváleny pro použití na potravinách. Při přípravě ovoce a zeleniny, odříznout všechny poškozené nebo pohmožděné oblasti, protože bakterie, které způsobují nemoc může přežívat právě na těchto místech. Připravené zeleninové, či ovocné saláty ihned zchladit, aby byla dodržena kvality a bezpečnost potravin.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*