19. 4. 2024
REKLAMA

Věděli jste, jaké je tajemství květáku?

květák
Užitečný květák

Můžeme ji nalézt především v květáku, brokolici, kapustě (i růžičkové), červené, bílé, v zelí a kedlubně. Problém je v tom, že jakákoliv tepelná úprava ho ničí. Je extrémně citlivý na teplotu.

Sulforafan patří mezi tzv. fytochemikálie. Jde o zástupce ze skupiny isothiokyanátů ((R)-1-isothiokyano-4-metyl-sulfonyl butan).
Sulforafan působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu. Epidemiologické studie ukázaly, že u osob, které konzumují velké množství brukvovité zeleniny, je snížené riziko výskytu rakoviny, zejména prsu a prostaty. Pokusy na zvířatech se zjistilo, že brukvovitá zelenina snižuje četnost, velikost a počet nádorů. Během boje proti rakovinným buňkám produkuje naše tělo speciální enzymy, tzv. enzymy fáze 2. Sulforafan je induktorem enzymů fáze 2, čímž neutralizuje karcinogeny dříve, než poškodí DNA.

Vědcům z Universitätsklinikum Heidelberg se podařilo zpozorovat, při laboratorním pokusu na myších, že sulforafan napadl příliš agresivní kmenové buňky tumoru a tím je učinil citlivé na chemoterapii. Jak dále uvádějí, mají podezření, že nádorové kmenové buňky, které přežijí – konvenční chemo- a radioterapii, jsou zodpovědné za vznik a šíření rakoviny. Vzhledem k tomu, že rezistentní nádorové kmenové buňky zůstávají, mohou opět tvoří nádor. A právě proto je sulforafan užitečný při oslabování rezistence kmenových rakovinových buněk.

Nejenom květák

Sulforafan glukosinolát se nachází v brukvovité zelenině, např. v květáku, brokolici, zelí a kapustě. Nejbohatším zdrojem sulforafanu jsou růžičky brokolice. Malé množství čerstvých klíčků brokolice obsahuje tolik ochrany proti rakovině, jako větší množství zralé zeleniny . Podle vědců z Johns Hopkins University, v 5g klíčků je stejné množství glukorafanu, jak se nachází v 150g zralé brokolici .

Tepelně neupravovat

Tak zní rada odborníků, kteří zkoušeli veškeré typy tepelného spravování a vždy došlo k úplnému zničení antioxidantu. Optimální je čerstvou brokolici či zelí odšťavňovat, čímž se buňky v zelenině „rozbijí“, enzym tehdy začne štěpit glukorafanín a vznikne sulforafan.

 

zdroj:

<http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92293.aspx>

<http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/284615-sulforafan-proti-rakovine-ako-ho-v-zelenine-neznicit/>

<https://www.klinikum.uni-heidelberg.de/What-is-the-effect-of-sulforaphane.138791.0.html?&L=1>

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*