Základním problémem při jakékoli přecitlivělosti na vejce je jejich všudypřítomnost v potravinách, tedy zejména skryté alergeny. Je nutné zjišťovat složení jídel, která hodláme jíst.
Vyhýbat se musíme všem druhům vajec – slepičím, kachním, husím i křepelčím.
Důvod je prostý: Alergeny v jich jsou si velmi podobné.
Potraviny s vysokou koncentrací vajec
- typicky vaječná jídla jako omelety, volská oka, lečo, květákový mozeček
- rakvičky, sněhové pusinky
- majonéza, tatarská omáčka, holandská omáčka
- pravý vaječný koňak
- jídla smažená v těstíčku
- vaječné alternativy masa (Šmakoun, Shmaky)
Potraviny s nízkou koncentrací vajec
- chléb, rohlíky, koláče, buchty, piškoty a další běžné pečivo
- vaječné těstoviny, některé noky, kapání do polévky
- některé knedlíky, zejména bramborové a tvarohové
- bramboráky, palačinky
- jídla smažená v „trojobalu“
- zákusky a cukroví, zvláště ty se žloutkovým krémem nebo bílkovou polevou
- buchtičky se šodó
- některé zmrzliny
- některé náhražky masa
- některé výrobky sportovní výživy (proteinové tyčinky, nápoje apod.)
- některé cukrovinky (např. čokoládové tyčinky Snickers nebo Mars)
- tatarský biftek
Různé názvy vajec – čtěte složení
Vejce se mohou v potravinách skrývat pod různými nečekanými názvy jako například těmito:
- ovoglobulin, ovalbumin a další složky začínající na ovo- nebo ova-
- lysozym
- livetin
- vaječný lecitin
- vaječná melanž
Alergie na žloutek
Můžeme jíst potraviny obsahující pouze bílek. Navíc alergeny ve žloutku se varem dobře rozkládají a přestávají být nebezpečné. Alergik pak může jíst dokonce celá vejce. Je třeba opatrně otestovat.
Alergie na bílek
Můžeme vyzkoušet jídla vyráběná pouze s přidáním žloutku. Alergeny v bílku se teplem rozkládají jen částečně. Potraviny, které obsahují malou koncentraci vajec a zároveň jsou důkladně uvařené nebo upečené, tak některým vaječným alergikům nemusí způsobovat obtíže. Míchaná vejce nebo hemenex však nadále budou rizikové. Velmi záleží na míře alergické přecitlivělosti každého pacienta!
Alergie na vejce a kojení
Spolu s kravským mlékem patří vejce mezi nejčastější alergeny, které způsobují potravinovou alergii nebo zhoršují atopický ekzém u kojených dětí. Část vaječných bílkovin snědených maminkou se totiž dostává do mateřského mléka.
Pokud se alergologickým testem neboe eliminační dietou prokáže, že za zdravotní problémy kojence mohou opravdu vejce, maminka má dvě možnosti:
- skončit s kojením – záleží na věku dítěte a názoru ošetřujícího lékaře
- po dobu kojení vyloučit ze své stravy vajíčka
Kontaktní alergie na vejce
Lidé se silnou alergií na vejce by si měli dávat pozor rovněž na to, aby se jim vejce nedostalo na pokožku nebo dokonce do oka. To se při šlehání může snadno stát. Výsledné podráždění za to nestojí.
Alergeny vaječného původu se mohou objevit i v kosmetice. Známé jsou například výživné vaječné šampony nebo domácí pleťové masky.
Čím nahradit vejce v kuchyni
I když se to může zdát jako nereálné, vejce se dají při vaření a pečení do značné míry nahradit:
palačinky, bramboráky, lívance – místo vajíčka do těsta vmícháme lžíci bramborového nebo kukuřičného škrobu nebo lžičku mletého lněného semínka (k mletí je ideální mlýnek na mák)
kynutá těsta (buchty, vánočky, knedlíky atd.) – díky přítomnosti droždí drží i bez vejce, pouze přidáme malinko více tuku nebo tekutiny
litá těsta (bábovky, muffiny, bublaniny, piškotové korpusy apod.) – funkci pojiva dobře plní kypřicí prášek (1 sáček zastoupí až 2 vejce), pevnosti výsledného pečiva lze ještě pomoci přidáním škrobu (1 lžíce na cca 250 g mouky), sójové mouky (dáváme zhruba 5 % z celkové hmotnosti všech použitých mouk) nebo želatiny (10gramový sáček namísto 3 vajec)
cukroví (vánoční, perníčky, cookies apod.) – linecká a jiná tuková těsta se obejdou zcela bez vajec, v ostatních případech do těsta přidáme vrchovatou lžičku škrobu rozmíchanou v 100 ml vody
obalování řízků – namísto tradičního „trojobalu“ (mouka, vejce, strouhanka) používáme speciální „dvojobal“: první vrstva je těstíčko vytvořené z 1 lžíce škrobu, 250 ml mléka, špetky soli a trochy polohrubé mouky na dohuštění, druhá vrstva je tradiční strouhanka
sekaná, karbanátky (masové i zeleninové) – obejdou se bez vejce
tvarohové náplně – vajíčko nahradíme vanilkovým pudinkem
mašlování těsta – namísto vejcem potíráme olejem, máslem nebo mlékem
V obchodech se již řadu let prodává výrobek Vajahit, kterým se dají nahradit celá vejce nebo žloutky při pečení a vaření. Raději jej ale nepoužívejme do jídel určených malým alergikům a atopikům, protože hlavními složkami jsou sója a mléčná syrovátka.
Jak přísně musíme dietu dodržovat?
O tom, zda můžeme jíst alespoň potraviny s označením „může obsahovat stopové množství vajec“, se poradíme s lékařem. Dávka vaječných alergenů, kterou můžeme zkonzumovat, aniž by se objevila alergická reakce, vyplyne z alergologických testů. Lidé s velmi slabou formou alergie na vejce například snášejí v malém množství běžné pečivo s obsahem vajec.
zdroj: pro alergiky
Leave a Reply