1. 5. 2024
REKLAMA

Vitaminy, přírodní nebo radši v tabletách?

BrianHolm at FreeDigitalPhotos.net

Vitamíny a minerály jsou nezbytné živiny pro vaše tělo a to je potřebuje v dostatečném množství, aby pracovalo správně.

Dva druhy vitamínů

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitaminy rozpustné v tucích se nacházejí především v tučných jídlech a živočišných produktech, jako jsou například rostlinné oleje, mléko a mléčné výrobky, vejce, játra, tučné ryby a máslo. Zatímco vaše tělo potřebuje tyto vitamíny každý den, aby pracovalo správně, nemusíte jíst potraviny, které je obsahují každý den. To proto, že vaše tělo ukládá tyto vitamíny v játrech a tukové tkáni pro budoucí použití. Tyto zásoby se budují tak, aby byly tam, kde je potřebujete, nebo budete potřebovat. Nicméně, pokud budete mít mnohem více, než je potřeba, vitaminy rozpustné v tucích mohou být škodlivé.

Vitamíny rozpustné v tucích jsou:

vitamin A

vitamin D

vitamin E

vitamin K

Chcete-li, pro snadné zapamatování: DEKA

Vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamíny rozpustné ve vodě nejsou uloženy v těle, takže je třeba je doplňovat častěji. Máte-li více, než potřebujete, vaše tělo se extra vitaminů zbaví při močení. Vzhledem k tomu, že tyto vitamíny obvykle nejsou na závadu, tělo přesto vitaminy rozpustné ve vodě neukládá. Nicméně, to neznamená, že vysoké dávky jsou nutně neškodné. Vitamíny rozpustné ve vodě se nacházejí v široké řadě potravin, včetně ovoce, zeleniny, brambor, obilovin, mléka a mléčných výrobků. Na rozdíl od vitaminů rozpustných v tucích, můžou být zničeny teplem nebo po vystavení vzduchu. Mohou být také zničené ve vodě při vaření. Nejlepší způsob, jak je možné udržet co nejvíce ve vodě rozpustných vitamínů, je tepelné zpracování na páře, nebo grilování.

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou vitamin C, vitamíny skupiny B a kyselina listová. Existuje také mnoho dalších typů vitaminů a minerálních látek, které jsou důležitou součástí zdravé výživy.

Většina lidí si teda zabezpečí dostatečné množství potřebných vitamínu tím, že jí pestrou a vyváženou stravu. Co ale v případe, když strava nepostačuje?

Vitaminové a minerální doplňky

Pokud se rozhodnete vzít vitaminové a minerální doplňky, uvědomte si, že zabírá příliš mnoho nebo příliš dlouho může způsobit škodlivé účinky. Pokud se snažíte snížit na vašem příjmu sůl, možná budete chtít vědět, že vitamínové doplňky které užíváte v šumivé formě (práškové), nebo šumivé tablety, můžou obsahovat až 1g soli na tabletu. Nedostatek vitamínu vede k široké škále problémů od anorexie k obezitě, selhání orgánu, zmatenost, depresi a únavě. Zdravá, organický strava by měla poskytnout dostatečné množství živin, které tělo potřebuje, ale doplňky mohou pomoci zajistit, že máme stále potřebnou a zdravou porci specifických vitamínů. Problém je v tom, že mnoho vitaminových a minerálních doplňků jsou vyráběny synteticky s chemikáliemi a nepocházejí přímo z jejich přirozených zdrojů. Mají napodobit způsob, jak přírodní vitamíny jednají v našem těle. Přírodní vitaminy jsou odvozeny přímo z rostlinného materiálu, který obsahuje vitamin, který nebyl vyroben ve zkumavce. Mnohým syntetickým vitamínům chybí přepravce spojen s přirozeně vyskytujícími se vitamíny, protože byly „izolovaný.“ Izolované vitaminy nemohou být použity nebo využity v těle stejným způsobem jako přirozený vitamín. Proto netřeba zapomínat na fakt, že jsou i pojmenovány jako „doplňky“ stravy, a je potřeba je i tak brát, tedy přijímat je spolu se stravou a ne zvlášť, nebo jako náhradu „pestré“ stravy.

Jídlo má pocházet ze země

vitaminy
YaiSirichai at FreeDigitalPhotos.net

Izolované vitamíny nemohou být vždy použity v těle, a buď se uloží v organismu dokud si ten získá nebo vytvoří živiny potřebné pro jejich efektivní využití, nebo jsou z něho vyloučené. Syntetické vitaminy rovněž postrádají potřebné stopové prvky a organismus musí používat vlastní minerální zásoby, které mohou vést k nebezpečnému nedostatku minerálních látek. Syntetické verze vitaminů obsahují chemické sloučeniny, které nejsou určeny pro lidskou spotřebu a nevyskytují se v přírodě. Evoluce říka, že jídlo má pocházet ze země, nikoliv z laboratoře. Vitaminy rozpustné v tucích v jejich syntetické formě jsou obzvláště nebezpečné, protože se můžou hromadit v našich tukových tkáních a způsobit toxicitu. Důvodem, proč je syntetická forma vitamínu mnohem nebezpečnější, je to, že jste získali vysokou, koncentrovanou porci vitamínu naráz a nejenom její část, kterou by ste přijali z přirozeného jídla.

  • Vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné v tucích
  • Vitaminy rozpustné v tucích se přirozeně vyskytuje v másle, rybí oleje, ořechy, a zelené listové zelenině
  • Excesy vitamínů rozpustných v tucích jsou uloženy v játrech a tukové tkáni
  • Většina lidí nepříjmou dostatečné množství vitamínů rozpustných v tucích ze své stravy

Podívejte se na zložení svých vitamínových doplňků, budete překvapeni co tam naleznete:

  • Vitamin A: retinylpalmitát
  • Vitamin B1 (thiamin): Thiamin mononitrát, thiaminhydrochlorid
  • Vitamin B2 (riboflavin): Riboflavin
  • Kyselina pantotenová: D-pantothenát vápenatý
  • Vitamin B6 (pyridoxin): pyridoxin hydrochlorid
  • Vitamin B12: Kobalamin
  • PABA (kyselina para-aminobenzoová): aminobenzoová kyselina
  • Kyselina listová: Kyselina Pteroylglutamic
  • Cholin: Cholin chlorid, cholin bitartrát
  • Biotin: d-Biotin
  • Vitamin C (kyselina askorbová): kyselina askorbová
  • Vitamin D: Ozářený Ergosteral, Kalciferol
  • Vitamin E: dl-alfa-tokoferol, dl-alfa-tokoferol-acetátu, nebo sukcinát

Poznámka: „dl“ forma každého vitamínu je syntetický.

Netřeba zapomínat na toxické přísady v doplňcích, například:

  • Stearan hořečnatý (nebo kyselina stearová)
  • Glutaman sodný (MSG), převlečený za „přírodní chuť“
  • Karnaubský vosk se používá na voskování aut a krém na boty
  • Oxid titaničitý je karcinogenní

 

zdroj:

www.globalhealingcenter.com

www.nhs.uk

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*