25. 4. 2024
REKLAMA

Vitamin C

aktualizovaný článek

vitamin C
savit keawtavee at FreeDigitalPhotos.net

Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, což znamená, že se v těle neukládá. Musíme ho doplňovat průběžně z potravy, včetně citrusových plodů, brokolice, a rajčat.

Vitamin C je důležitý pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Pomáhá tělu vytvářet kolagen, důležitou bílkovinu, která se nachází v kůži, chrupavkách, šlachách, vazech, a cévách. Vitamin C je potřebný pro hojení ran, a pro opravy a údržbu kostí a zubů. Také pomáhá tělu vstřebávat železo z mnoha zdrojů.

Vitamin C je antioxidant, stejně jako vitamin E, betakaroten, a mnoho dalších živin na rostlinné bázi. Antioxidanty blokují škody způsobené volnými radikály, látky, které poškozují DNA. Hromadění volných radikálů se může v průběhu času podílet na procesu stárnutí a rozvoji zdravotních stavů, jako je rakovina, onemocnění srdce, a artritida.

Mnoho lidí může mít nízkou hladinu vitamínu C, hlavně kouření cigaret snižuje jeho množství v těle, takže kuřáci jsou vystaveni vyššímu riziku nedostatku.

K příznakům nedostatku vitaminu C patří i suché a štípájící se vlasy; zánět dásní a krvácení z dásní; drsná, suchá, šupinatá kůže; pomalé hojení ran, snadné modřiny; krvácení z nosu; a snížená schopnost odolat infekci. Važná forma nedostatku vitaminu C je známá jako kurděje.

Nízké hladiny vitaminu C byly spojeny s řadou stavů, včetně vysokého krevního tlaku, onemocnění žlučníku, mrtvice, některých druhů rakoviny, a aterosklerózy. Je nutné přijímat dostatek vitamínu C ze svého jídelníčku – je potřeba jíst hodně ovoce a zeleniny – co nám může pomoci snížit riziko vzniku některých z těchto onemocnění. Neexistuje však žádný přesvědčivý důkaz, že užívání doplňků vitamínu C pomůže zabránit některému z těchto stavů.

Vitamin C hraje roli v ochraně proti:

Srdeční choroby

Výsledky vědeckých studií o tom, zda vitamin C je užitečný pro prevenci infarktu nebo mrtvici jsou smíšené. Vitamin C nesnižuje přímo hladinu cholesterolu nebo celkové riziko srdečního infarktu, ale důkazy naznačují, že může pomoci chránit cévy před poškozením.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*