9. 11. 2024
REKLAMA

Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování

12. 2. 2024 0

Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování je příručka a praktický průvodce pro zařízení školního stravování, rodiče a pedagogy, kteří se zabývají stravováním dětí se specifickými potřebami. Obsahuje informace o legislativě, lékařských potvrzeních, nejčastějších dietních omezeních a vhodných potravinách pro každou dietu. Metodika také nabízí čtyři způsoby zajištění dietní stravy pro děti. Cílem metodiky je zajistit, aby děti se specifickými potřebami měly ve školním stravování stejné možnosti jako ostatní a usnadnit rodičům a pedagogům správnou péči o děti s dietou. [víc]

Přepálené fritovací oleje: Riziko pro zdraví

6. 2. 2024 0

Fritování je oblíbenou metodou přípravy potravin, ale přepálení fritovacího oleje může vést k tvorbě škodlivých látek, které ohrožují lidské zdraví. Přepálené oleje obsahují karcinogenní látky, které mohou způsobit rakovinu. Také zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a poškozují cévy, což zvyšuje riziko srdečních chorob a mozkové mrtvice. Přepálené oleje mohou také způsobovat zánětlivé procesy v organismu a zažívací potíže. [víc]

Vitamin C

6. 2. 2024 0

Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, což znamená, že se v těle neukládá. Musíme ho doplňovat průběžně z potravy, včetně citrusových plodů, brokolice, a rajčat.

Oxid siřičitý, siřičitany

6. 2. 2024 2

Oxid siřičitý, siřičitany se v potravinářství využívají především jako antioxidant a konzervant. Používají se například ve vinařství proti hnědnutí bílého vína nebo jako bělidlo a uchovatel přírodní barvy ovoce. Oxid siřičitý je však jedovatý a může vyvolat alergické reakce a problémy astmatického typu. Potravinářská legislativa vyžaduje uvádění koncentrace siřičitanů na etiketě potravin. Siřičitany se nacházejí například v nápojích, komerčních potravinách, ovoci, salátech a mase. [víc]