20. 4. 2024
REKLAMA

Jmelí nemusí být jenom ozdoba, prospívá zdraví.

jmelí

Ve velkém množství jed, v malém množství lék. Jmelí bílé je poloparazitický rostlina, která hostiteli odebírá roztoky minerálních látek a částečně i asimilátů, ale závažně ho nepoškozuje.

Roste v korunách jehličnatých a listnatých stromů. Mladý listnatý výhonek, listí květ i bobulka jmelí obsahují velmi významné účinné látky. Nachází se v nich bílkovina nazývaná viskotoxín, dále aminy, kolín, enzymy, mastné kyseliny, acetilcholýn, saponiny, tanin, inositol, pryskyřice, kyselina kávová, škroby, polysacharidy, a mnohé antioxidanty (flavonoidy – zejména deriváty kvercetinu). Dávejme však pozor, protože bobulky rostliny, stopka a i kořen mohou být jedovaté, tyto doma raději nepoužité.

 

Které části sbírat?

 

Jmelí nať – Herba Visco albi

Předmětem sběru je nať oficiální v mnoha lékopisech, sbírají se olistěné mladé konce větviček (do tloušťky 5 mm), obvykle v zimních měsících (prosinec-únor), sběr však lze provádět prakticky po celý rok. Sklizeň se obvykle dělá při těžbě dřeva. Suší se ve svazcích na vzdušných a suchých místech přirozeným teplem, teplota (ani umělé teplo) nemá přestoupit 40°C, sušením zmizí zvláštní, nepříjemný pach rostliny. Droga má hořkou chuť. Na homeopatické účely se sklízejí stejným dílem čerstvé plody a listy (homeopatie žádá raději jmelí z listantých stromů). Droga se skladuje v dobře uzavřených obalech, chráněna před světlem. V droze se výslovně zakazuje příměs jmelovce, na což je třeba při sklizni dávat pozor.

Jmelí list – Folium et stipites Visco albi

Současný výzkum ukázal, že největší hodnoty jsou skryty v listech, proto se sklízejí jen samostatné listy. Za nejkvalitnější jmelí se považuje jmelí jabloňové, hlohových ale místy i dubové a borové. Poměrně vysokou toxicitu má jmelí topolové, které by se nemělo používat. Droga by neměla být znehodnocena plody, které jsou toxické. Nejhodnotnější drogu poskytuje sběr březnový a pak listopadový a prosincový z hlediska účinnosti na krevní tlak. Pro jiné indikace je v zásadě povolena celoroční sklizeň.

Odvar z bílého jmelí (čaj) snižuje vysoký krevní tlak a zpomaluje rychlý tep, snižuje negativní vlivy stresu a nervové napětí. Občerstvuje krevní oběh, tímto se zvyšuje okysličování mozku: paměť se zlepšuje, snižuje se riziko výskytu krvácení do mozku. Lepší krevní oběh pomáhá při čištění artérií, takto zabraňuje arterioskleróze, a tím i vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Odvar také podporuje správné trávení, je vynikající při průjmu. Díky jeho účinkem proti křečím odstraňuje menstruační bolesti. Jelikož má antiseptické účinky, pročišťuje dýchací cesty, tiší kašel a astmatické příznaky. Působí příznivě v zimním období, tak v obdobích výskytu alergenů.

Kdy bychom měli konzumovat čaj či víno z jmelí?

  • Špatný krevní oběh
  • Dýchací potíže
  • Astma
  • Kašel
  • Vysoký krevní tlak
  • Záchvaty paniky, úzkost
  • Průjem
  • Menstruační bolesti
  • Nepříjemné příznaky při menopauze
  • Únava, letargie
  • Střevní křeče
  • Migréna

Zpomaluje rakovinotvorné procesy

Už výzkumy probíhající od osmdesátých let prokázaly, že aktivní složky jmelí – viskotoxíny – zastaví růst různých rakovinotvorných nádorů. Přitom posilují imunitní systém, dělají organismus odolnějším proti nepříznivým vlivům chemoterapie a radioterapie. Studie vědců na Univerzitě Witten / Herdecke, které byly zveřejněny v odborných vědeckých článcích BMC Cancer prokázaly, že v čtyřicecidevíti klinických případech se šance na přežití zlepšily u těch pacientů s rakovinou, kterým vedle konvenční léčbě podávali i extrakt z bobule jmelí bílého.

Pozor: Překračování terapeutických dávek má vedlejší škodlivé účinky, které zapříčiňují nekrotizující působení viskotoxínu a histónové složky. Při předávkování se vyskytují nejdříve paradoxní reakce a pak příznaky mírné otravy.

Věděli jste?

Američtí domorodci používali jmelí i při ochrnutí či při léčbě krvácení při porodu. Čaj či víno ?? …z jmelí bílého snadno připravíte i v domácích podmínkách.

Recept

Čaj z jmelí je tehdy skutečně účinný, když je připraven za studena. K tomu potřebujeme za lžičku čerstvě nasbíraného a nakrájeného listu z jmelí, namočme ho do 2-3dcl vody. Prikryme, nechme odstát, po 10 hodinách odstátí můžeme konzumovat. V případě, že používáme sušené jmelí, jen přidejme teplou vodu a po pár minutách můžeme pít.

Na přípravu vína z jmelí potřebujeme do 1l jakostního bílého vína namočit 40g čerstvého nadrobno nakrájeného listu nebo výhonku jmelí. Zakryjeme, a po dobu 8 dní necháme zakryté dozrát na chladném místě. Následně přecedíme, skladujeme v dobře uzavíratelné láhvi. Konzumujeme před jídlem – z malé skleničky.

 

Zdroj: Internet

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*