28. 3. 2024
REKLAMA

Strášák cholesterol

ekg
Cholesterol

„Cholesterol je nezbytnou složkou každé buněčné membrány na světě. Neexistuje žádná forma života, která by přežila bez cholesterolu.“, říka doktor Ron Rosedale

Cholesterol je lipid, krevní tuk ze skupiny steroidů, je to životně důležitá látka, která je součástí buněčných membrán, nervových obalů, steroidních hormonů a žlučových kyselin. V lidském těle se nachází ve všech tkáních včetně krve. Volný cholesterol se účastní na stavbě buněčných stěn. Většina tělesného cholesterolu nepochází ze stravy, ale syntetizuje se přímo v organismu. Největší koncentrace cholesterolu je v tkáních, kde se cholesterol syntetizuje (játra), nebo kde se nacházejí pevnější buněčné membrány (mozek, mícha).

Rozdělení cholesterolu

* VLDL (very low density lipoprotein – velmi nízká hustota)

* LDL (low density lipoprotein – nízká hustota) – LDL je „špatný cholesterol“, protože přivádí cholesterol do buněk a cévních stěn. LDL cholesterol je známý jako příčina srdečních, mozkových a oběhových onemocnění. V organismu zdravého člověka jsou molekuly LDL poměrně velké av malém množství.

* HDL (high density lipoprotein – vysoká hustota) – HDL je také lidově označován jako „dobrý“ nebo „hodný“ cholesterol, protože odvádí cholesterol do jater – ta ho rozkládají a vylučují z těla. HDL nás chrání před usazováním cholesterolu.

Celkový cholesterol

Kategorie

Méně než 200

Žádoucí

200-239

Hraniční vysoká

240 a více

Vysoká

LDL cholesterol

LDL – cholesterol kategorie

Méně než 100

Optimální

100-129

Blízko optimální / nad optimální

130 až 159

Hraniční vysoká

160 až 189

Vysoká

190 a více

Velmi vysoká

 Prekurzor

Ptáte se co je to prekurzor? Je to výchozí látka, částice, ze které vzniká chemickou přeměnou výsledný produkt. V našem případě díky prekurzoru, což je cholesterol, vzniká v těle vitamin D což je zase výsledný produkt. Organismus ho tedy potřebuje k výrobě vitaminu D, takže „bez cholesterolu“ bychom neměli v organismu ani vitamin D, přílišné množství cholesterolu ale může působit problémy s oběhovým systémem.

Kolik cholesterolu nás ohrožuje?

Vysoká hladina nemusí znamenat vysoké riziko, hladinu LDL a HDL cholesterolu je nutné udržovat v určitém poměru. „Dostatečně hladiny cholesterolu v krvi jsou důležité především jako ochranný faktor proti infekcím. Především u starších jedinců je nižší cholesterol spojen až s několikanásobně vyšším rizikem rozvoje infekcí, „vysvětluje Ing. Jaroslav Hubáček, CSc. DSc., Genetik pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Zároveň varuje, že platí tvrzená: příliš vysoká hladina cholesterolu je nebezpečná vašemu srdci. Správná hladina ale bude značně individuální a u většiny lidí patrně vyšší, než se dosud myslelo.

Sally Fallon, prezident Weston A. Price Foundation, a Mary ENIG, Ph.D, odborník na biochemii lipidů, šli tak daleko, že vysoké hladině cholesterolu říkají „vynalezená nemoc, což je „problém“, ku kterému došlo při zdravotnících kteří se naučili, jak se měří hladina cholesterolu v krvi.“ A toto vysvětlení je na místě. Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, to je přinejmenším z důvodu zánětu ve Vašem těle. Cholesterol tam tedy dělá práci: pomůže vaše tělo léčit a opravovat.

Konvenční medicína se míjí účinku úplně, když nebezpečně doporučuje, že snížení cholesterolu s lékmi je způsob, jak snížit riziko srdečního infarktu, protože to, co je skutečně potřeba, je najít co je příčinou vašeho onemocnění – a vede ke zvýšení zánětu a následnému zvýšení cholesterolu. Odborník na cholesterol Doktor Rosedale tak správně zdůraznil:

„Pokud dochází k takovému nadměrnému poškození, že je nutné distribuovat víc cholesterolu přes krevní řečiště, nezdá se být velmi rozumné pouze snížit hladinu cholesterolu a zapomenout, proč je vůbec zde.“

V roce 2004 se americká vláda prostřednictvím Národního programu vzdělávání o cholesterolu rozhodla, že sníží hladinu LDL cholesterolu na ještě nižší hodnoty. Před rokem 2004 byla za bezpečnou hodnotu považována hranice 130 miligramů LDL cholesterolu. Podle nové aktualizace se považuje za zdravotně velmi nebezpečnou hranici již 70 miligramů LDL cholesterolu. To znamená, že množství „pacientů“ kteří jsou najednou v „ohrožení“ a museli začít brát léky na snižování cholesterolu neskutečně vzrostlo.

Co dělat, aby se hranice zdraví poškozujícího cholesterolu nezvyšovala

Vyhněte se konzumaci následujících typů jídel a činnostem:

  • nekonzumujte zoxidovaný tuk (cholesterol) v potravinách, které jsou zkažené (ořechy, semínka) nebo silně přesmažené (máslo, smaženice s množstvím žloutků);
  • konzumaci velkého množství cukru a „zdravých“ snídaňových cereálií zapékaných;
  • konzumaci jídel, připravovaných ve vysokých teplotách;
  • konzumaci skrytých tuků v potravinách (zejména v cukrovinkách);
  • vyhněte se sedavému způsobu života;
  • vyhněte se kouření a emočnímu stresu.

Jak přirozenou cestou snížit hladinu cholesterolu

Pokud máte vy nebo vaše děti zvýšený cholesterol podle výše uvedených kritérií, můžete při jeho snižování postupovat následovně:

ujistěte se, že konzumujete velké množství vysoce kvalitního živočišného tuku, především omega-3(rybí tuk, nebo speciální olej z planktonu – krill oil) a další zdravé tuky a potraviny, které tuk obsahují jako:

  • olivový olej,
  • kokosový olej,
  • obyčejné máslo, sýry a mléčné výrobky nebo maso, ideálně od farmáře, který má malovýrobu a chová svá zvířata trávou v slušných podmínkách,
  • avokádo,
  • čerstvé ořechy a semínka,
  • vajíčka (především domácí)
  • zredukujte ve své denní výživě sacharidy a především cukry na minimum a nahraďte je zejména zeleninou a příležitostně ovocem;
  • konzumujte co nejvíce čerstvých a sezónních potravin;
  • cvičte každý den, minimálně 30 minut, cvičení zvyšuje cirkulaci krve v těle, což zlepšuje imunitní odolnost a tím pádem se zlepšuje obranyschopnost organismu v boji proti nemocem a vyhněte se kouření a pití velkého množství alkoholu.

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*