
Denně byste měli přijmout v potravě 800 až 1 200 miligramů vápníku. Z tohoto množství se však vstřebává nejvíce 50 procent. Nejlépe se vápník vstřebává spolu s hořčíkem, když jsou v poměru 2:1. I když jíte dostatek potravin bohatých na vápník, případně jej užíváte v tabletách, váš organismus nemusí veškerý přijatý vápník využít a jednoduše se ho zbaví.
Mléko?
Nedávné výzkumy potvrdily, že i mléko obsahuje bílkoviny, které mohou brzdit vstřebávání vápníku. Využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je jen kolem 30 procent. Podle odborníků je proto zbytečné pro vápník konzumovat nadměrné dávky mléčných výrobků.
Nejznámější nemoc z nedostatku vápníku je u dospělých osteoporóza au dětí křivice. Chybějící vápník však může být příčinou několika zdravotních problémů, například poruchy srážlivosti krve, bolesti kloubů, únavy či tvorby zubních kazů. Doplňujte si vápník zdravou cestou – zařaďte do svého denního stravovacího režimu zeleninu bohatou na vápník.
V tabulce vidíte obsah vápníku v potravinách a v posledním řádku je pro porovnání jeho obsah v mléku.
POTRAVINA | KALCIUM mg / 100 g | JEDNA PORCE KALCIA | |
fíky sušené | 130 | 150 g | 195 mg |
lískové ořechy | 250 | 100 g | 250 mg |
mandle | 230 | 100 g | 230 mg |
čokoláda | 245 | 2 řady | 50 mg |
brokolice | 105 | 200 g | 210 mg |
řeřicha | 150 | 150 g | 225 mg |
čekanka | 105 | 200 g | 210 mg |
kapusta | 180 | 200 g | 360 mg |
bílé fazole | 105 | 200 g | 210 mg |
sardinky v oleji | 354 | 1 konzerva | 445 mg |
mléko (všechny druhy) | 120 | 1 pohár 1/4 l | 300 mg |
Schopnost trávit mléko nebyla vždy člověku přirozeně dána. Když vědci prozkoumali tělo alpského ledového muže Otzhiho, který žil před 5000 lety, zjistili, že nebyl schopen strávit laktózu. V případě Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko. Jen 40% celosvětové populace dokáže trávit mléko v dospělosti. Pro konkrétní národy jsou statistiky následující: 0% Amerických Indiánů, 5% Asiatů, 25% Afričanů a obyvatel Karibské oblasti, 50% obyvatel Středomořských zemí a 90% obyvatel Severní Evropy.

Mléko ve své podstatě je základní potravina pro malé telata. Pro zvířata, které se právě narodily a potřebují růst. Zvířata, která mají odlišný trávicí systém jako člověk. Kravské mléko je plné složek, které lidské tělo nepotřebuje, ale musí se s nimi nějak vypořádat. Jedna možnost je přeměna na něco, co tělo může využít, ale na tuto přeměnu musí využít své vlastní zásoby. Ta druhá je vylučování jako toxiny.
Tak tedy jak?
Tak pokud přijímat mléko, tak jako zdroj bílkovin. V ostatních případech si umíme poradit i jinak a jistě i zdravěji. Cukry jsou zdravější z ovoce, či brambor, rýže a tuky z ryb, ořechů či jiných tělu prospěšných potravin.
Zanechte odpověď