19. 4. 2024
REKLAMA

12 děsivých faktů o mléku

mléko děti

Mléko, jeho pití nám dodává vápník prospěšný pro naše kosti a velké množství bílkovin. Je tedy opravdu prospěšné pro lidský organizmus?

Ve velké pozorovací kohortové studii [1] ve Švédsku se zjistilo, že ženy které konzumovali více než 3 sklenice mléka denně po dobu 20 let, měli téměř dvakrát vyšší úmrtnost než ženy, které konzumovali méně než jednu skleničku denně. Kromě toho konzumace velkého množství mléka, neměla zlepšit zdraví kostí. Ve skutečnosti, měli více zlomenin, zejména zlomenin kyčle.

Zajímavé je, že studie také zjistila, že konzumace fermentovaných mléčných výrobků (sýr a jogurt) výrazně snížila úmrtnost i četnost zlomenin u těchto žen.

A pokud jde o zdravotní účinky: 

  1. V pozorovacích studiích, a to jak mezi jednotlivými zeměmi i v rámci jednotlivých populací, vyšší příjem mléka a mléčných výrobků byl spojen se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty (citace z [2]).
  2. Kohortové studie prokázaly, že vyšší příjem mléka a mléčných výrobků je spojen i s vyšším rizikem rakoviny vaječníků (viz výše, [2]).
  3. Mléčné bílkoviny z kravského mléka, můžou hrát roli při vyvolání diabetu 1. typu prostřednictvím procesu nazývaného molekulární mimikry [3] .
  4. Populace, v jednotlivých zemích, které konzumují více mléka a mléčných výrobků mají vyšší výskyt roztroušené sklerózy [4].
  5. Intervenčními pokusy na zvířatech a studiemi u lidí, bylo prokázáno, že mléčný protein,  zapříčiňuje zvýšení hladiny IGF-1 [5].
  6. V intervenčních experimentech na zvířatech [6] a lidských experimentech s mléčným proteinem [7],  bylo prokázáno, že podporuje zvýšené hladiny cholesterolu (v lidské studii a studii na zvířatech) a aterosklerózy (ve studiích na zvířatech).
  7. Primární mléčný protein (kasein) podporoval iniciaci rakoviny v experimentálních studiích na zvířatech [8] .
  8. Bylo zjištěno, že dlouhodobá expozice D-galaktózy, je spojena s poškozeními oxidačním stresem, chronickými záněty, neurodegenerativními poruchami [1] .
  9. Vyšší příjem mléka je spojen s akné [9] .
  10. Konzumace mléka se podílí na zácpě [10] a ušních infekcích (citace z [2]).
  11. Mléko je nejvíce hlášeným potravinovým alergenem ve světě [11] .
  12. Značná část světové populace nemůže adekvátně trávit mléko kvůli nesnášenlivostí laktózy.

K dispozici je nepřeberné množství nepřímých důkazů o velmi závažných škodách po konzumaci mléčné potraviny, a na druhou stranu je zřejmé, že mléko zabraňuje zlomeninám jen mizivě.

Reference

  1. Michaelsson K, Wolk A, Langenskiold S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. Bmj 2014;349:g6015.
  2. Lanou AJ. Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint. The American journal of clinical nutrition 2009;89:1638S-42S.
  3. Dahl-Jorgensen K, Joner G, Hanssen KF. Relationship between cows’ milk consumption and incidence of IDDM in childhood. Diabetes Care 1991;14:1081-3.
  4. Malosse D, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 1992;11:304-12.
  5. Key TJ. Diet, insulin-like growth factor-1 and cancer risk. Proc Nutr Soc 2011:1-4.
  6. Kritchevsky D. Dietary protein, cholesterol and atherosclerosis: a review of the early history. The Journal of nutrition 1995;125:589S-93S.
  7. Gardner CD, Messina M, Kiazand A, Morris JL, Franke AA. Effect of two types of soy milk and dairy milk on plasma lipids in hypercholesterolemic adults: a randomized trial. Journal of the American College of Nutrition 2007;26:669-77.
  8. Youngman LD, Campbell TC. Inhibition of aflatoxin B1-induced gamma-glutamyltranspeptidase positive (GGT+) hepatic preneoplastic foci and tumors by low protein diets: evidence that altered GGT+ foci indicate neoplastic potential. Carcinogenesis 1992;13:1607-13.
  9. Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol 2009;48:339-47.
  10. Caffarelli C, Baldi F, Bendandi B, Calzone L, Marani M, Pasquinelli P. Cow’s milk protein allergy in children: a practical guide. Italian journal of pediatrics 2010;36:5.
  11. Rona RJ, Keil T, Summers C, et al. The prevalence of food allergy: a meta-analysis. J Allergy Clin Immunol 2007;120:638-46.

zdroj: nutritionstudies.org

2 Comments on 12 děsivých faktů o mléku

  1. Jo, jo. Opsáno ze stránek šarlatánské rodiny Campbellů. Takže to má asi stejnou váhu, jako důkazy o Marťanech.

  2. Mléko se má konzumovat jenom v kojeneckém (dětském) věku.
    Jakmile je dítě odstaveno od kojení, nemělo by ho více vzít do pusy.
    Je to proti přírodě.

    Viděli jste snad někde v přírodě, že by si například dospělý jelen vzpomněl na svoje dětství a šel si cucnout mléka? A nebo dospělý lev, medvěd, liška… šli ke svojí matce cucnout mléka?

    Zdroje vápníku jsou i jinde, nejenom v mléce. Mléko a mléčné výrobky se propagují proto, že je na nich postaven mléčný průmysl.
    Spíše by se mělo podporovat pěstování a produkce zeleniny. Je to přirozenější strava pro dospělého člověka, ba i prospěšnější vzhledem k obsahu vlákniny a jiných látek.

    Mléko by se po odstavení od kojení nemělo brát do úst.
    Je to proti přírodě.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*