28. 4. 2024
REKLAMA

Vanilkové nanuky obsahují levný olej místo mléka, ukázal test

rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net

Ve většině vanilkových nanuků používají výrobci místo mléka nebo smetany levnější rostlinné tuky, například kokosový olej. Informoval o tom v úterý ve zprávě časopis dTest. Výhradně mléčný tuk obsahoval jediný ze 17 zkoumaných vzorků. Informace o tom, že zmrzlina obsahuje rostlinný tuk, na etiketě ale byla uvedena.

„Mezi vanilkovými pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk,“ uvedla za dTest Kateřina Kočvarová. Například u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value byly tři čtvrtiny tuku v náplni původem z rostlin. Výrobci podle dTestu šetří i na polevách, hlavně s kakaovým máslem a mlékem. Polevy obsahovaly rostlinné oleje, nejhůř ve srovnání dopadl nanuk Míša Tvarohové osvěžení, který měl 95procentní obsah nasycených mastných kyselin. „Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády,“ uvedla Kočvarová.

 Češi kupují méně zmrzliny. Má to ale zachránit borůvková příchuť

Čtyři z pěti tvarohových nanuků získaly dobrou známku v senzorickém hodnocení, nejlépe dopadl Mrož Tvaroh se smetanou od Primy, nejhůře Pinko Vanilka. Celkovými vítězi testu se staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou.

Každý Čech podle údajů společnosti Nielsen ročně zkonzumuje přes tři litry zmrzliny, tedy přibližně 20 kusů. Celkem si lidé v Česku koupí ročně necelých 31,15 milionu litrů zmrzliny. Údaje o prodeji zmrzliny řadí Česko do evropského průměru. Největší spotřebu zmrzliny v Evropě mají skandinávské země, přes deset litrů na osobu a rok.

Zdroj/foto: http://www.lidovky.cz/

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*