25. 4. 2024
REKLAMA

Campylobacter jejuni a Campylobacter coli

Campylobacter jejuni
Snímek z elektrónkového mikroskopu, obrazek Campylobacter jejuni. Hnedou můžete vidět vláknité bičíky. Zbarvení je falešné. Foto: Univerzity of Leicester

Bakterie rodu Campylobacter vyvolávají akutní střevní infekce u lidí tzv. kampylobakterózu a potraty u domácích zvířat. V přírodě jsou kampylobaktery velmi rozšířeny.

Campylobacter jejuni se vyskytuje hlavně u drůbeže a Campylobacter coli u prasat. Z těchto zdrojů se nakazí nejčastěji člověk. Infekce nastává požitím infikované potravy, kravským mlékem nebo vodou, ale i kontaktem s nakaženými zvířaty. Při požití je infekční dávka větší než 10 000 mikrobů. Onemocnění je provázeno bolestmi břicha, výrazným průjmem, někdy i krvavým, bolestmi hlavy a horečkou. Průměrné onemocnění trvá 5 až 7 dní a může vymizet i bez léčby.

Infekce u člověka často souvisí s tepelně špatně upravenou potravinou typu „fast food“, konzumací opékaných kuřat a syrového mléka. Prevencí je náležitá hygiena stravování a dobrá tepelná úprava pokrmů.

Ve videu můžete vidět kontaminaci po mytí drůbeže, pod UV světlem. Je proto vhodnější, nemýt drůbež před tepelnou úpravou. 

V České republice byla na přelomu 80. a 90. let kampylobakteróza téměř neznámým onemocněním. V současné době představuje onemocnění vyvolané Campylobacter spp. nejčastější bakteriální onemocnění následované salmonelózou.

Aktualizace 4.3.2017

zdroj: SZPI