26. 4. 2024
REKLAMA

Potraviny místo pilulek, znáte které to jsou?

šťastná žena
Nenahraditelné zdraví

Nejenom v zimním období dostává naše imunita zabrat, různým vlivům z okolí organizmus podléhá v průběhu celého roku. Právě imunitní systém s tím musí bojovat.

3 základní principy jak se udržet zdravý.

Smějte se

Věděli jste, že pro podporu imunity je důležitý smích? To, jak moc ovlivňuje člověka pozitivní myšlení, je snad již každému jasné. Smích totiž snižuje hladinu stresových hormonů a naopak zvyšuje hladinu endorfinů, ale i bílých krvinek, které bojují s infekcí v organismu.

Žádný stres

Chronický stres narušuje imunitu, proto ho třeba vědět odbourat. Dělejte cokoliv, co vás dokáže uvolnit a udělat šťastným do té míry, že zapomenete na každodenní starosti. Zkuste malování, vyšívání, čtení i luštění křížovek nebo jógu či meditaci . Je dokázáno, že lidé, kteří pravidelně takto odpočívají, produkují více protilátek a lépe jim funguje imunitní systém.

Dostatek kvalitního spánku

Odborníci hovoří o ideálu – sedm až devět hodin nepřerušovaného spánku každou noc. Během něj se uvolňují aktivní buňky, které tělu pomáhají bojovat s infekcemi a škodlivými bakteriemi.

A potraviny, které jsou dobré na imunitu? Tady je výčet.

Česnek

Kvalitní česnek povzbuzuje imunitní buňky k větší aktivitě, zároveň upravuje tlak a hladinu cholesterolu i tuků. Jeden až dva stroužky denně jako prevence, a během chřipek tři až čtyři stroužky neuškodí.

Červená paprika

Díky vitamínu C pomáhá prokrvení mozku a zároveň pomůže chránit před chřipkou i nachlazením. Pomáhá také při očních onemocněních. Obsahuje 10x více vitamínu C než citron, vitaminy B1 , B2 , E , betakaroten , lykopen, vlákninu.

Brokolice

Brokolice je po červené paprice druhou zeleninou s nejvyšším obsahem vitaminu C. Ve sto gramech nalezneme až 110 miligramů vitaminu C. Chrání před infekcemi a navíc i ochraňuje buněčné stěny a zpevňuje kosti.

Grapefruit

Posílí imunitní systém a zároveň podporuje trávení. Ve 200g plodu nalezneme přibližne 100 miligramů vitaminu C.

Rozinky

Při fyzické i psychické zátěži jsou skvělým a rychlým zdrojem energie.. Obsahují velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ), vitaminy C a E.

Jablka

Díky antioxidantům mají protizánětlivé účinky. Posilují imunitní systém a chrání před nachlazením. Jedno jablko denně má detoxikační účinky, je dobré na hubnutí a jablečná šťáva pomáhá srazit teplotu.

zelenina
Zdravá zelenina

Kysané zelí

Vitamin číslo 1 na zimu. Sklenici šťávy z kysaného zelí vás výborně nastartuje do těžkého dne. Zlepšuje obranyschopnost organismu a má i příznivý očisťující účinek.

Med

Hojí rány a ochraňuje imunitu. Med je ve srovnání s cukrem vhodnějším sladidlem a při nachlazení rychlým zdrojem energie. Pravidelná konzumace medu zlepšuje krevní obraz, chuť k jídlu a posiluje celý organismus.

Ořechy

Posilují mozkové buňky, schopnost soustředit se a dodávají tělu extra porci energie. Blahodárně působí na imunitní systém a pomáhají i při anémii.

Ovesné vločky

Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a energie. Obsahují vitamin B a magnézium, zvyšují výkonnost organismu. Jsou dobré i při dietním režimu, zasytí na dlouhou dobu a energii uvolňují postupně.

Ředkvička

Ředkvička podporuje trávení, působí proti zánětům a chrání před některými druhy rakoviny. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, fosfor, hořčík, skupinu vitaminů B a zvláště cenný je obsah vitamínu C.

Fazole

Obsahuje magnézium, které podporuje lepší přenos myšlenek a zároveň je výborným antioxidantem. Kromě toho obsahuje bílkoviny, které se starají o vyrovnanou hladinu energie.

Ryby

Všechny ryby podpůrně působí na imunitu a jsou bohaté na vitaminy skupiny B, například B 12 pomáhá fungování nervového systému. Mořské ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny jsou prevencí proti rakovině.

ryba
Ryby

Šipky

Někdo je volá i vitamínovou bombou. Při denním pití šípkového čaje se imunitní systém výrazně posiluje, a to pomocí vysokého obsahu vitaminu C.

Skořice

Skořice je známá jako lék, afrodiziakum i jako sladká a voňavá pochoutka. Působí povzbudivě, zahřívá tělo a například skořicové mléko výtečně působí při nachlazení a podráždění.

Špenát

Obsahuje vápník, hořčík i zinek a posiluje srdce a cévy. Pomáhá při únavě a stresu a výborně posiluje imunitu. Tato listová zelenina je také plná vitamínů, které pomáhají kostem.

Zázvor

Čaj z kořene zázvoru je nápojem, ideálním v boji proti chřipce i na léčbu migrény. Tento všelék má blahodárné účinky na organismus, působí antibakteriálně a posiluje imunitu.

Zelený čaj

Má mnoho zdravotních pozitiv. Někteří ho pijí místo kávy, protože skvěle povzbuzuje a osvěžuje tělo i mysl. Je ideální prevencí před cévními onemocněními.

Čerstvé kravské mléko (nepasterované)

Antialegricky působí od krav krmených trávou. Tělu dodává zinek, různé enzymy a Vitamin A.

Bílý jogurt

Denně pomáhá zabraňovat chřipce, špatnému trávení a senné rýmě. Kozí a ovčí jogurty pomáhají trávení. Podobné účinky mají i jiné kvašené potraviny, jako kefír, okurky, olivy nebo miso (sójový produkt).

Krůtí maso

Obsahuje hodně železa, zinku a vápníku. Je to kombinace vhodná pro posílení organismu, zároveň dodává tělu energii a zabraňuje infekcím.

Ženšen

Je známý jako afrodiziakum, ale reguluje i krevní tlak, dodává energii a posiluje imunitní systém. Je však potřebné uhlídat množství, například během těhotenství a kojení se nedoporučuje.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*