Sója je pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a i proto jsou považované za důležitý nutrient. Zastoupení proteinů v sójovém semeně je přibližně 35%. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin.
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab).
Sója se zařazuje do jídelníčku od útlého věku – kojenecká strava na bázi sóji u dětí s alergií na kravské mléko.
Výskyt alergie na sóju:
- u obecné populace: 0,3–0,4%,
- u dětí s atopickým ekzémem: 2–4,4%.
Klinické projevy jsou podobné jako u alergie na mléko nebo vejce (pokožka, trávicí trakt, respirační trakt, systémová anafylaxe). Pacienti s vážnou alergií na arašídy reagují na sójovou bílkovinu ve 3–6% případů. Vážná nebo smrtelná anafylaxe je vzácná.
Vliv tepelné úpravy
Teploty v rozmezí 80–120 °C po dobu 60 minut vedou ke snížení alergenity.
Prahová dávka
Prahová dávka je stejná jako u alergie na mléko nebo vejce, přibližně 0,0013mg sójové mouky.
Zdroj: internet
Zanechte odpověď