29. 4. 2024
REKLAMA

Co je třeba vědět před přidáním čerstvé šťávy do svého jídelníčku.

phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

Je to snadný způsob, jak získat více ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Než začnete, měli byste vědět pár věcí o tom, co můžete očekávat, že odšťavňování udělat pro vás, a to, co je jen humbuk.

 

 

Největší výhodou

Pokud nemáte v jídelníčku, z jakéhokoli důvodu, nějak zvlášť ovoce a zeleniny, je to dobrý způsob, jak si zajistit dostatek vitamínů a minerálnich látek. I přesto se snažte jíst dva kusy celého ovoce a tři až čtyři kusy zeleniny denně. Vyberte si je v různých barvách, takže budete mít dobrý mix vitamínů a minerálů.

Vláknina

Když si udeláte šťávu, nemusíte přijmout dostat vlákniny, který je v celém ovoci a zeleniny. Odšťavňovač extrahuje džus a oddělí buničinu, která obsahuje důležitou vlákninu. Takže si nenechte ujít vlákninu, můžete ji přidat zpět do šťávy nebo ji můžete použít ve vaření. Přidejte ji do vývaru při vaření polévky, do rýže, těstovin a pod. To bude další krok k posílení vašeho jídla.

Potřebujete na odšťavňování stroj?

Odšťavňovače můžou být drahé, v rozmezí od 300 až po 20.000 korun. Některé dražší odšťavňovače, spracují spoustu ovoce mletím i s peckami, či kůrou. Nemusíte mít zrovna na odšťavňování stroj, aby ste si udělali šťávu. Můžete klidně použít mixér pro většinu celého ovoce i na zeleninu, aby ste zachovali i vlákninu. Pokud bude šťáva příliš hustá, přidejte vodu. Budete li chtít, odstrante předem semena a slupky. Pro zajištění bezpečnosti potravin, je nejlepší skonzumovat šťávu ještě čerstvou, nejlépe v tentýž den. Mixér nebo odšťavnovací stroj umyjte důkladně, aby byl připraven na další dávku.

Podívejte se na kalorie

Kolik kalorií je v džusu? To záleží na tom, co je v něm. Aby byly na míste obavy s příjmu vyššího množství kalorií, bylo by potřeba použít na šťávu čtyři a více kusů ovoce. Mnohem méně kalorií má zeleninová šťáva. Můžete do ní pro chuť použít jablko, či kiwi, fantazií se meze nekladou.

Můžete si připravit i šťávu vyrovnanější přidáním proteinu. Některé dobré zdroje jsou mandlové mléko, řecký jogurt, lněné semínko, a arašídové máslo.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*