28. 3. 2024
REKLAMA

Mimořádná veterinární opatření vůči ptačí chřipce na Pardubicku končí

Mimořádná veterinární opatření vůči ptačí chřipce na Pardubicku končí

K dnešnímu dni po uplynutí třicetidenní lhůty Státní veterinární správa (SVS) ukončila mimořádná veterinární opatření ve vztahu k ohnisku ptačí chřipky v komerčním chovu drůbeže ve Slepoticích na Pardubicku. Úřední veterinární lékaři odebrali v uplynulém období v chovech drůbeže a ptactva v ochranném pásmu 460 vzorků a nechali je vyšetřit na virus ptačí chřipky, všechny výsledky vyšetření byly negativní.

V ochranném pásmu kolem Slepotic se nacházelo celkem 515 chovatelů drůbeže. Z toho veterinární inspektoři vyšetřili 17 vybraných chovů drůbeže a odebrali 460 vzorků drůbeže a nechali je vyšetřit ve Státním veterinárním ústavu Praha. Ani jedno vyšetření nedetekovalo virus ptačí chřipky.

„Vzhledem k příznivé nákazové situaci okolo ohniska na Pardubicku a po uplynutí třicetidenní lhůty od jeho vyhlášení, dnes skončila mimořádná veterinární opatření pro uzavřená pásma okolo ohniska aviární influenzy ve Slepoticích na Pardubicku,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Při likvidaci zmíněné nákazy bylo v komerčním chovu ve Slepoticích utraceno téměř 140 tisíc kusů drůbeže, jednalo se o 130 tisíc brojlerových kuřat a 7,5 tisíce krůt. V rámci mimořádných veterinárních opatření byl omezen pohyb drůbeže do a z pásem a bylo zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva, které představovaly velké riziko šíření nákazy. Tyto uvedené zákazy dnešním dnem končí.

Pokud se v následujícím období již neobjeví žádné nové ohnisko ptačí chřipky, bude Česká republika za 3 měsíce moci předložit Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) prohlášení potvrzující, že se ptačí chřipka na území ČR již nevyskytuje a znovu tak získat takzvaný prostý nákazový status. Jeho obnovení je důležité pro uvolnění omezeného obchodování s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*