Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.
CZVP SZÚ trvale sleduje vývoj respiračních nemocí způsobených koronavirem (onemocnění se označuje jako COVID-19, nový koronavirus se nazývá SARS-CoV-2), které byly poprvé identifikovány ve Wuhan v provincii Hubei v Číně a jejich potenciál šíření i prostřednictvím potravin.
Širší informace o problematice jsou k dispozici na webu SZÚ a MZ ČR.
Stručné informace pro obyvatele:
Co je koronavirus?
Koronaviry jsou rodina virů, které obvykle způsobují respirační onemocnění. Patří k nim viry, které způsobují běžné nachlazení a závažnější onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV).
Může se virus přenášet potravinami?
Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV a dalšími respiračními viry (např. Ptačí chřipkou) naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka. Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.
Snížení zdravotního rizika
Každý by měl praktikovat obvykle doporučovanou hygienu a další opatření na ochranu před infekcemi. To zahrnuje řádné hygienické návyky při přípravě pokrmů.
Co doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO)
- pravidelně si umývejte ruce
- při kašli a kýchání si zakryjte ústa a nos
- pečlivě pečte maso a vejce
- vyvarujte se úzkého kontaktu s kýmkoli, kdo vykazuje příznaky respiračního onemocnění, jako je kašel a kýchání
Dobrá hygiena a hygiena jsou důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni.
Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.
CZVP SZÚ bude dále sledovat vývoj a udržovat spojení s dalšími organizacemi v ČR a zahraničí tak, aby včas posoudila možnost přenosu viru potravinami.
Prof. J. Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Brno, SZÚ Praha
Další materiály k prevenci infekcí prostřednictvím potravin:
Pro čtenáře textů v EN, doporučujeme také obecný materiál, který zpracoval BfR v Německu, s názvem „Protection against foodborne infections in private households“.
Zdroj: Státní zdravotní ústav
Leave a Reply