Vědci Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) nenašli žádné důkazy poškození střevní tkáně (jako je oxidativní stres nebo známky zánětu), které by způsobily polystyrenové (PS) mikroplastové částice. Toto je jedno z nejdůležitějších zjištění na základě laboratorních experimentů.
Polystyren (PS) je jedním z nejpoužívanějších plastů na světě. Je používán mimo jiné k výrobě potravinářských obalů a běžných předmětů, jako jsou cyklistické helmy. Mikroplasty jsou malé plastové částice a vlákna, která jsou v prostředí detekována stále častěji. Počáteční vědecké analýzy ukazují, že lidé také mikroplasty prostřednictvím své stravy konzumují.
Cílem studie BfR proto bylo zjištění příjmu a účinků polystyrenových mikroplastů. Jelikož k vyhodnocení potenciálních účinků mikroplastů byly k dispozici pouze omezené údaje, bylo důležité získat nová data. Vědci z BfR k tomu využili dvě metody. Jednou z nich bylo použití lidských buněčných linií střevních epiteliálních buněk (in vitro) ke zkoumání možné absorpce PS mikroplastových částic různých velikostí (jeden, čtyři a deset µm v průměru) a posouzení, zda mohou být absorbovány těmito buňkami. Druhou metodou bylo podávání krmiva s těmito PS mikroplasty myším (in vivo) po dobu 28 dnů za účelem zkoumání transportu mikroplastových částic do střeva a následné odpovědi střevních buněk na tyto částice.
Pokusy s buněčnými liniemi ukázaly, že PS částice až do průměru asi 4 µm mohou být skutečně absorbovány epiteliálními buňkami střevní stěny. Při pokusech na zvířatech však bylo zjištěno, že i přes podávání velkých množství plastových částic o velikosti od 1 do 10 µm, bylo možné mikročástice ve zkoumaných střevních epiteliálních buňkách detekovat pouze sporadicky. Podávaná množství mikroplastů byla mnohem vyšší než ta, která jsou pro člověka reálná. Ve střevní tkáni ani v jiných orgánech myší nebyly pozorovány žádné škodlivé účinky.
Vědci ale otevřeně poukazují na to, že je příliš málo dat vztahujících se k velikosti a materiálu mikroplastů. Z generovaných dat například nelze vyvodit žádné závěry o účincích mikroplastů ve střevě, pokud by byly z jiného materiálu (plastu). K analýze příjmu mikroplastů a posouzení s tím souvisejících rizik jsou proto nezbytné další experimentální studie.
Autorka překladu: Ing. Nikol Modráčková, ČZU v Praze
Výsledky studie na zvířatech byly zveřejněny v časopise Archives of Toxicology:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00204-019-02478-7
Další informace k tomuto tématu jsou dostupné na webových stránkách BfR …
Otázky a odpovědi o mikroplastech:
https://www.bfr.bund.de/en/microplastics__facts__research_and_open_questions-192775.html
Článek převzat z bezpecnostpotravin.cz
Zanechte odpověď