19. 4. 2024
REKLAMA

Legionella

Bakterie Legionella se zkoumá již od roku 1976, kdy v USA ve Philadelfii došlo k velké hromádné nákaze právě bakterií Legionella. Stalo se tak vinou nečištěné klimatizace. Pod pojmem Legionella je myšleno 40 typů různých bakterií. Přibližně 20 z těchto bakterií je velmi nebezpečných.

K nákaze touto bakterií dochází běžným vdechnutí do plic člověka nebo požitím nakažené vody. Za onemocnění je tedy zodpovědná bakterie, která žije ve vodním prostředí. Nejvíc si Legionella libuje ve sprchách, párách a saunách.

Legionella a prostředí

Legionella je poměrně náročná bakterie, která aby přežila potřebuje určité podmínky. Především horkost vody ovlivňuje jak se Legionelle daří. Ideální teplota vody je pro tuto bakterii 20 – 45°C. Při teplotách o více stupních, Legionella již nepřežívá. Pokud je teplota menží než 20°C, bakterie se nerozmnožuje, ale může se ponořit do „spánku“ ve kterém přetrvá tak dlouho, než je teplota voda opět vyšší. Rozmnožovací perioda bakterie je 4 hodiny. Za čtyři hodiny se  rozdělí na dvě nové bakterie. A tak to pokračuje geometrickou řadou až je bakterií desítky tisíc.

Dalším z parametrů, které ovlivňují život této bakterie je dostatek „potravy“. Legionella má ráda některé kovy jako je železo, měď a zinek, které se často nachází právě v klimatizacích.

Jako u hodně chorob, tak i u legionelly je efektivní obranou prevence, která spočívá v udržování dobrého fyzického stavu, tedy silného imunitního sytému.

Projevy onemocnění bakterie

  • po zasažení organismu Legionellou Pneumophila se mohou projevit podobné projevy jako při nakažení pneumokokovou pneumonií s myalgiemi, horečkou, která je doprovázena bolestí hlavy a suchým kašlem.
  • často se objevují i příznaky z jiných systémů, což může být průjem, bolesti břicha, zmatení, ataxie, renální insufience. Jsou evidovány i případy bez zánětu plic.

Pneumonie

Bakterie způsobuje i pneumonii, což je akutní onemocnění plic, které většinou postihuje celý lalok. Někdy jen určité části. Pneumonie se zjistí rentgenem.

 

Zdroj: legionella.cz

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*