28. 4. 2024
REKLAMA

Ne všechny tuky jsou nebezpečné, a ne všechny jsou nezdravé.

 

Význam lipidů je mimořádně velký pro živočichy i pro rostliny. Lipidy jsou nezbytné:

  • pro stavbu buněčných struktur a tkání
  • jsou zdrojem energie pro organismus
  • chrání organismus před ztrátou tepla i před mechanickým poškozením
  • účastní se na stavbě nervových buněk a obalují nervová vlákna
  • vytvářejí prostředí, ve kterém jsou rozpustné látky jinak nerozpustné ve vodě (některé vitamíny, hormony, léčiva, barviva)

Tuk nebo olej?

Tuky jsou tuhé látky, protože jejich mastné kyseliny neobsahují (nebo jen velmi málo) dvojité vazby. Čím je obsah dvojných vazeb ve zbytcích mastných kyselin vyšší, klesá u nich teplota tání, a tehdy jsou to kapalné oleje. To je také základní rozdíl mezi tuky a oleji, který vychází hlavně z konzistence těchto látek.

Nevýhodou nenasycených (karboxylových) kyselin je, že na vzduchu se dvojité vazby oxidují kyslíkem, dlouhé řetězce se štěpí na níže aldehydy a ketony, které zapáchají. Tento proces nazýváme žloutnutí nebo stárnutí lipidů. Účinnou ochranou před stárnutím je ztužování tuků . Nasycením dvojných vazeb vodíkem (katalytická hydrogenace) se z olejů stávají tuhé látky – tuky, přičemž se ale ztrácí jejich původní biologická hodnota pro náš organismus

Transmastné kyseliny- částečně ztužené, nebo ztužené tuky

Umělé trans tuky se vyrábějí z omega – 6 rostlinných olejů tak, že za vysokých teplot se mění z přirozené cis formy tuků na umělé trans tuky. Je prokázáno, že právě trans tuky jsou nejškodlivější formou tuků, zvyšují až dvojnásobně riziko mnoha nemocí, zejména srdečně-cévních, ovlivňují hladinu cholesterolu, zvyšují tvorbu krevních sraženin, zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva.

Od 80.let minulého století, se poukazuje na škodlivost umělých tuků. Už při zvýšení spotřeby trans tuků o 2% se zvyšuje riziko onemocnění srdce až o 25%, co už stojí za zamyšlení.

zdroj: Biopedia

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*