26. 4. 2024
REKLAMA

Jaké probiotika?

probiotika
nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Existují stovky různých druhů bakterií v trávicím traktu, které dělají vynikající práci, která vám pomůže při trávení potravy.

Nyní vědci, včetně těch na Harvard Medical School, prověřují důkazy o vztahu mezi těmito “dobrými” bakteriemi a imunitním systémem. Například, je nyní známo, že určité bakterie ve střevě můžou ovlivňovat vývoj aspektů imunitního systému, jako je například korekcie nedostatků a zvýšení počtu určitých T-buněk. Spůsob, jak bakterie komunikují s imunitním systémem není  znám. Jak přibívají důkazy o příznivém vlivu těchto bakterií na imunitní systém, je lákavé si myslet, že čím víc dobrých bakterií tím lépe. Alespoň to je to, co by vám mnozí prodejci probiotických výrobků rádi namluvili.

probiotics
Becris at FreeDigitalPhotos.net

Probiotika jako Lactobacillus (laktobacily) a Bifidobacterium (bifidobakterie), jsou dobré bakterie, které mohou být bezpečně zabydlené v trávicím traktu. Dnes najdete probiotika uvedené na etiketách mléčných výrobků, nápojů, obilovin, energetických tyčinek a jiných potravin. Označení jako “probiotika”, tvrdící, že jsou to živiny, které představují dobré bakterie, se také objevuje v potravinách běžně uváděných na trhu. Bohužel, dosud nebyla prokázána přímá vazba mezi těmito produkty a zlepšením funkce imunitního systému. Stejně tak není přímy důkaz zda užívání probiotik doplní dobré bakterie, které se vyloučí spolu s “špatnými” bakteriemi, když jsou užívána antibiotika.

Dále je nutné být opatrný při nákupu probiotik, z důvodu nízkého obsahu dobrých bakterií ve výrobcích. Znamená to, že užívání probiotik je k ničemu? Ne. To znamená, že je ještě brzy na nejaké unáhlené názory a ikdyby byl deklarovaný obsah probiotik nižší, nemělo by dojít k ujmně na zdraví.

zdroj: www.health.harvard.edu

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Je libo BIO jogurt? Připravte si ho klidně doma – Potraviny X

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*