Měkkýše (lat. Mollusca) jsou kmen kroužkovců.
Je to druhý nejpočetnější kmen živočišné říše – dodnes je popsáno asi 120 000 druhů, ale ve střední Evropě jich žije pouze asi 300. Zoologická specializace na měkkýše se nazývá malakologie.
Příznaky
Nežádoucí reakce po požití měkkýšů jsou podobné těm, které vykazují pro alergické reakce na jiné potraviny. Pohybují se od syndromu mírné ústní alergie (svědění rtů, úst, nebo hltanu a otok rtů, jazyka, krku a patra), přes kopřivku (vyrážka), která je pravděpodobně nejčastěji hlášeny příznak, až k život ohrožující systémové anafylaxi (potíže s dýcháním, pokles krevního tlaku, a dokonce i smrt).
Příznaky mohou zahrnovat kůži (svědění, otok), přes gastrointestinální trakt (nevolnost a průjem) a také dýchací potíže (astma, rýma). Většina hlášených příznaků se projevilo do 90 minut od požití potraviny.
Jsou velmi často příčinou potravinové alergie v dospělosti. Alergeny mohou být přítomny v syrovém i vařeném stavu. Proto se doporučuje vyhnout se konzumaci všech druhů měkkýšů či korýšů.
zdroj:
wikipedie
allerg.qc.ca
Leave a Reply