Ryby patří k nejčastějšímu vyvolavateli potravinových alergií. Hlavním alergenem je u ryb parvalbumin, protein, který tvoří hlavní složku bílé svaloviny ryb. Nejlépe tolerovatelné ryby patří do čeledi Scombroideae, kam spadá např. tuňák.
Alergie na ryby se projeví jako žaludeční a střevní obtíže, kopřivka, quinckeho edém, možné jsou i astmatické projevy, dušnost a v nejhorším případě i anafylaktická reakce.
Příznaky
Alergie na ryby se může projevit v mnoha různých podobách. V případě alergie typu I propukají příznaky během několika minut od požití ryby. Výjimečně se mohou projevy alergie objevit až za 24 či 48 hodin od požití.
Kůže
Na kůži se objevují zarudlá místa s pupínky (tzv. kopřivka), otoky rtů či obličeje. Pozdější kožní reakcí bývá zhoršení atopického ekzému během následujícího dne.
Zažívací ústrojí
I v zažívacím systému se mohou příznaky alergie projevit s různou latencí. Postižení mívají nevolnost, průjem či zvrací. Někdy mohou mít tyto projevy i prudký charakter, stolice mohou být s příměsí krve, může docházet k dehydrataci.
Anafylaktická reakce
Anafylaktická reakce bývá v tomto případě spíše vzácná, o to však nebezpečnější. Postižený jedinec se může během několika minut začít dusit, dochází k selhání srdečního oběhu, ztrátě vědomí, útlumu dechu. V tomto případě je naprostou nutností včasný zásah lékaře.
Vyvolavatelé
Nejčastěji je alergie na ryby zprostředkována alergickou reakcí těla na parvalbumin. Více než 95% alergiků je na něj sensibilizováno. Je hlavním alergenem. Jedná se o protein, který tvoří bílou svalovinu těla ryb. Sekvence aminokyselin parvalbuminu je u jednotlivých druhů ryb velmi podobná. Proto se lidé s alergií na ryby musí vyhýbat většině druhů ryb.
Parvalbumin je stabilní molekula a nemění svou strukturu ani při vysoké teplotě. Proto dochází k alergickým reakcím i po požití ryb tepelně upravených.
Alergické reakce vznikají stejně tak po sladkovodních rybách, jako po těch mořských. Někteří alergici snášejí ryby s převahou červené svaloviny, jako je například tuňák či mečoun. Podíl bílé svaloviny v těle těchto ryb je nízký, a tak obsahují i málo parvalbuminu.
Prahová dávka
Jako prahové dávky ryb vyvolávajících alergickou reakci (potvrzenou DBPCFC) se uvádí:
– treska: 5 mg,
– makrela: 500 mg,
– herring: 5 mg,
– platýz: 6000 mg.
Léčba
Vyvarovat se alergenů. Alergici na ryby se při výběru potravin musí pečlivě vyhnout rybám a rybím výrobkům. Těžcí alergici se musí vyhnout jak přímé konzumaci ryb, tak i výparům z vaření rybího pokrmu, stejně tak například kontaminovanému nádobí od ryb. Je však třeba mít na paměti, že ryby jsou důležitým zdrojem jodu, bílkovin a omega-3-mastných kyselin. Tyto složky mohou ve stravě alergiků chybět. Je třeba na to myslet a doplňovat je z jiných zdrojů. Není od věci se o tomto problému pobavit s odborníky na výživu.
Léky
Léky slouží k ošetření již probíhající alergické reakce. Pokud reaguje alergik vážnými celkovými příznaky, musí se ihned zavolat rychlá záchranná služba. Pokud má pacient u sebe od lékaře již předepsaný pohotovostní balíček léků, je třeba je použít. Alergici by měli o své alergii a o používání záchranných léků informovat své okolí (kolegy v práci, přátele, učitele, rodinu).
Všeobecná doporučení
- Lidé postižení alergií na ryby či alergici samotní by měli dbát těchto doporučení:
- Při nákupu potravin si vždy všímejte pečlivě jejich složení, vyvarujte se těm, které by mohly obsahovat ryby.
- Vyvarujte se krabích tyčinek (surumi), lososových náhražek a rybích výrobků.
- Dejte pozor v restauraci, aby jídlo neobsahovalo pochutiny z ryb. Těžcí potravinoví alergici by se v restauracích neměli vůbec stravovat.
- Nepoužívejte potravinové doplňky, které mohou obsahovat části ryb (například rybí olej).
Autor: J. Linnemann, internet
Leave a Reply