19. 4. 2024
REKLAMA

Ryby

ryby
tiverylucky at FreeDigitalPhotos.net

Ryby patří k nejčastějšímu vyvolavateli potravinových alergií. Hlavním alergenem je u ryb parvalbumin, protein, který tvoří hlavní složku bílé svaloviny ryb. Nejlépe tolerovatelné ryby patří do čeledi Scombroideae, kam spadá např. tuňák.

Alergie na ryby se projeví jako  žaludeční a střevní obtíže, kopřivka, quinckeho edém, možné jsou i astmatické projevy, dušnost  a v nejhorším případě i anafylaktická reakce.

 

Příznaky

Alergie na ryby se může projevit v mnoha různých podobách. V případě alergie typu I propukají příznaky během několika minut od požití ryby. Výjimečně se mohou projevy alergie objevit až za 24 či 48 hodin od požití.

Kůže

Na kůži se objevují zarudlá místa s pupínky (tzv. kopřivka), otoky rtů či obličeje. Pozdější kožní reakcí bývá zhoršení atopického ekzému během následujícího dne.

Zažívací ústrojí

I v zažívacím systému se mohou příznaky alergie projevit s různou latencí. Postižení mívají nevolnost, průjem či zvrací. Někdy mohou mít tyto projevy i prudký charakter, stolice mohou být s příměsí krve, může docházet k dehydrataci.

Anafylaktická reakce

Anafylaktická reakce bývá v tomto případě spíše vzácná, o to však nebezpečnější. Postižený jedinec se může během několika minut začít dusit, dochází k selhání srdečního oběhu, ztrátě vědomí, útlumu dechu. V tomto případě je naprostou nutností včasný zásah lékaře.

Vyvolavatelé

Nejčastěji je alergie na ryby zprostředkována alergickou reakcí těla na parvalbumin. Více než 95% alergiků je na něj sensibilizováno. Je hlavním alergenem. Jedná se o protein, který tvoří bílou svalovinu těla ryb. Sekvence aminokyselin parvalbuminu je u jednotlivých druhů ryb velmi podobná. Proto se lidé s alergií na ryby musí vyhýbat většině druhů ryb.

Parvalbumin je stabilní molekula a nemění svou strukturu ani při vysoké teplotě. Proto dochází k alergickým reakcím i po požití ryb tepelně upravených.

Alergické reakce vznikají stejně tak po sladkovodních rybách, jako po těch mořských. Někteří alergici snášejí ryby s převahou červené svaloviny, jako je například tuňák či mečoun. Podíl bílé svaloviny v těle těchto ryb je nízký, a tak obsahují i málo  parvalbuminu.

Prahová dávka

Jako prahové dávky ryb vyvolávajících alergickou reakci (potvrzenou DBPCFC) se uvádí:

– treska: 5 mg,

– makrela: 500 mg,

– herring: 5 mg,

– platýz: 6000 mg.

Léčba

Vyvarovat se alergenů. Alergici na ryby se při výběru potravin musí pečlivě vyhnout rybám  a rybím výrobkům. Těžcí alergici se musí vyhnout jak přímé konzumaci ryb, tak i výparům z vaření rybího pokrmu, stejně tak například kontaminovanému nádobí od ryb. Je však třeba mít na paměti, že ryby jsou důležitým zdrojem jodu, bílkovin a omega-3-mastných kyselin. Tyto složky mohou ve stravě alergiků chybět. Je třeba na to myslet a doplňovat je z jiných zdrojů. Není od věci se o tomto problému pobavit s odborníky na výživu.

Léky

Léky slouží k ošetření již probíhající alergické reakce. Pokud reaguje alergik vážnými celkovými příznaky, musí se ihned zavolat rychlá záchranná služba. Pokud má pacient u sebe od lékaře již předepsaný pohotovostní balíček léků, je třeba je použít. Alergici by měli o své alergii a o používání záchranných léků  informovat své okolí (kolegy v práci, přátele, učitele, rodinu).

Všeobecná doporučení

  • Lidé postižení alergií na ryby či alergici samotní by měli dbát těchto doporučení:
  • Při nákupu potravin si vždy všímejte pečlivě jejich složení, vyvarujte se těm, které by mohly obsahovat ryby.
  • Vyvarujte se krabích  tyčinek (surumi), lososových náhražek a rybích výrobků.
  • Dejte pozor v restauraci, aby jídlo neobsahovalo pochutiny z ryb. Těžcí potravinoví alergici by se v restauracích neměli vůbec stravovat.
  • Nepoužívejte  potravinové doplňky, které mohou obsahovat části ryb (například rybí olej).

 

Autor: J. Linnemann, internet

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*