Materiálový vědec Martin Hofmann ze švýcarské techniky ETH Zürich vyvinul metodu výroby vysoce kvalitního alternativního masa z rostlinné hmoty. Jeho výzkum vlastností měkkých materiálů ho přivedl k technologii, s jejíž pomocí dokáže napodobit strukturu steaků z masa.
V dnešní době je alternativní maso natolik populární, že je obtížné si představit pořádný supermarket bez tohoto sortimentu. Zároveň ale platí, že pro masné produkty nejvyšší kvality, jako jsou právě steaky, nejsou rostlinné alternativy příliš dostupné.
Hofmann to chce změnit. Jeho metoda je založená na výrobě steaku z proteinu, pocházejícího z hrášku, a tuku. Takto vyrobené produkty přitom cílí na lidi, jako je sám Hofmann. Nejde o nějaké militantní vegetariány, ale konzumenty, kteří by rádi snížili spotřebu masa, aniž by se museli vzdát oblíbených chutí jídel.
V alternativním mase, vyrobeném Hofmannovou metodou, je tuková tkáň typická pro steak nahrazena emulzí oleje ve vodě, do které mohou být přidávány další látky, jako jsou vitamíny nebo stopové prvky. Obsah tuku v emulzi může být podstatně omezen, díky čemuž je alternativní steak šetrnější vůči životnímu prostředí, ale také zdravější.
Jak říká Hofmann, rád by pomohl uvést na trh zdravou, ekologickou a ke zvířatům šetrnou náhražku vysoce kvalitního masa, která chutná jako živočišný originál.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Plant-based steak made from pea protein (phys.org)
Zdroj: Gate2Biotech
Leave a Reply