25. 4. 2024
REKLAMA

Antimikrobiální rezistence: jaké je riziko jejího šíření během přepravy zvířat?

Antimikrobiální rezistence během přepravy zvířat?

EFSA zahájil práci na novém hodnocení rizik zaměřeném na rozšiřování bakterií rezistentních antimikrobikům během přepravy zvířat.

Hodnocení, které si vyžádal Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), se zaměří na riziko šíření rezistentních zoonotických bakterií mezi drůbeží, prasaty a skotem během přepravy do jiných chovů nebo na jatka.

Pokud se u zoonotických bakterií – bakterií, které se mohou přenášet ze zvířat na člověka – objeví antimikrobiální rezistence (AMR), může to ohrozit i účinnou léčbu infekčních onemocnění u lidí.

Marta Hugas, hlavní vědecká pracovnice EFSA, uvedla: „Rezistence vůči antimikrobiálním látkám představuje naléhavou hrozbu pro veřejné zdraví a pro rozvoj politiky a legislativy, která by měla této výzvě čelit, je rozhodující poradenství založené na důkazech. Tento nový mandát – který se zaměřuje na možné důsledky pro lidské zdraví – opět ilustruje rostoucí sbližování zdraví zvířat a lidí a potřebu přístupu hodnotitelů a tvůrců politik v rámci iniciativy „Jedno zdraví“.“

Kromě zkoumání faktorů, které mohou způsobit šíření bakterií rezistentních vůči antimikrobiálním látkám prostřednictvím dopravy, bude EFSA rovněž přezkoumávat preventivní opatření a možnosti kontroly a identifikovat údaje potřebné na podporu další analýzy této problematiky. Očekává se, že konečné vědecké stanovisko bude dokončeno do září 2022.

Žádost vzešla z diskusí, které v uplynulém roce vedly Evropský parlament, Evropská komise a EFSA.

Zdroj: EFSA , Bezpecnostpotravin.cz

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*