20. 4. 2024
REKLAMA

Výrobce kebabu z Prachaticka přepravoval více než tunu kuřecího masa v nevhodných podmínkách

Inspektoři Státní veterinární správy z Jihočeského kraje byli v pondělí  13. 5. 2019 kontaktování Policií ČR. Policisté totiž na benzínové stanici v Českém Krumlově zajistili dvě dodávky (jednu s českou a druhou s rakouskou SPZ) mezi nimiž probíhala překládka více než šesti desítek přepravek chlazeného kuřecího masa. Při kontrole, kterou na místě provedli, veterinární inspektoři zjistili, že se jedná o maso neznámého původu, k němuž nemá přepravce žádné doklady. Vozidlo, ze kterého maso překládali, nebylo navíc vybaveno chladícím zařízením. Maso zároveň nebylo dostatečně chráněno vůči možné vnější kontaminaci. Veškeré maso (1,2 tuny) bylo proto na místě znehodnoceno obarvením a na místě byla v souladu se zákonem o potravinách nařízena neškodná likvidace celé zásilky v asanačním podniku. S firmou (výrobcem kebabu z Prachaticka) bude zahájeno správní řízení o uložení sankce. Za uvádění potraviny neznámého původu na trh umožňuje legislativa uložit pokutu až do výše 50 milionů Kč.


Doprava, přeprava potravin

Z obecného hlediska můžeme aplikovat podmínky, za kterých potraviny skladujeme ve skladech. Sklady potraviny rozdělujeme na:

  • suché: s teplotou zpravidla kolem 18°C až 24°C. Používají se na skladování např. cukru, pochutin, luštěnin, pečiva. Okna v těchto skladech často bývají natřena modrou barvou. V případě otevíratelných oken jsou vybavena sítěmi proti možnému vnikání hmyzu.
  • chladné: jedná se o sklady ve sklepních prostorách, kde se udržuje přirozeně nízká teplota. Používají se především na skladování ovoce a zeleniny. Protože v těchto skladech se přirozeně udržuje i vysoká vlhkost vzduchu, musí být dobře větrány.
  • chlazené: jedná se o chladnice a chladicí boxy s teplotou zpravidla do 10°C v závislosti na druhu skladované potraviny. V těchto skladech se uchovávají potraviny, které se při vyšších teplotách rychle kazí (např. mléčné výrobky, maso, lahůdkářské výrobky).
  • mrazící: jedná se o mrazničky a mrazicí boxy s teplotou zpravidla v rozmezí -18°C až -22°C v závislosti na druhu skladované potraviny. Používají se na dlouhodobější skladování zmrazených potravin. čtěte víc….

zdroj: SVS

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*