20. 4. 2024
REKLAMA

Alkohol je hlavní příčinou onkologických onemocnění

Alkohol jako příčina onemmocnění

Vědci a lékaři z Nového Zélandu po dlouhodobých výzkumech přišli k závěru, že konzumace alkoholických nápojů, i v těch nejmenších množstvích, může ve starším věku vyvolat rakovinu. Výzkum byl publikován v časopise Drug and Alcohol Review.

Otagská univerzita stručně vysvětluje jeho podstatu: „Kolem 60% všech případů úmrtí v důsledku rakoviny na Novém Zélandu způsobených konzumací alkoholu se týká žen, kterým diagnostikovali rakovinu prsu. Podle našich odhadů, až 71% smrtelných případů rakoviny prsu v roce 2007 a 65% v roce 2012, bylo spojených s konzumací alkoholu. Asi jedna třetina z těchto smrtelných případů byla způsobena konzumací méně než dvou skleniček denně“, řekla spoluautorka studie profesorka Jenny Connorová.

Vědci upozorňují, že konzumace alkoholu, a to i v malých dávkách, které většina považuje za neškodné, podporuje rozvoj rakoviny. Nejčastěji u žen je to rakovina prsu a muži trpí rakovinou jícnu, jater, hrtanu, hltanu a dokonce i ústní dutiny.

Vědci provedli komplexní meta-analýzu různých údajů v mezinárodních vědeckých pracích, v nichž experti pracovali nad pochopením příčin úmrtí v důsledku onkologických onemocnění. Vědci zkoumali data především z Nového Zélandu. Jak se ukázalo, nejvyšší úmrtnost na onkologická onemocnění je způsobena konzumací alkoholu.

zdroj: <http://www.biosferaklub.info/alkohol-je-hlavnou-pricinou-onkologickych-ochoreni/>

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*