29. 3. 2024
REKLAMA

Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě

losos
Losos

Během několika měsíců francouzští novináři Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac studovali rybolovný průmysl zevnitř.

 

Vydali se na cestu z Norska do Vietnamu, navštívili Švédsko a Dánsko. Výsledkem jejich vyšetřování se stal film, který odhaluje pravdu norského lososa, kterou se „rybářského lobby“ snaží skrýt.

Vyšetřování začali na západě Norska, kde je ve venkovských oblastech mnoho rybích farem, které se zabývají umělým chovem lososů. Novináři se setkali s norským aktivistou, ekologem a zakladatelem Svazu ochránců přírody Norska, Kurtem Oddekalvom, který považuje za pobuřující skutečnost fakt, který se skrývá pod vodami fjordů.

Kurt Oddekalv již dlouhodobě vede válku s farmami, které chovají uměle lososy v Norsku. Vyprávěl šokující podrobnosti o jejich práci.

„V Norsku je situace s rybami katastrofální. Ryb je příliš mnoho: na takové malé farmě chovají i 2 miliony kusů. Ryby jsou nemocné, nyní je již možné hovořit o pandemii: nekróza slinivky a nakažlivá chudokrevnost lososů už zachvátila celé Norsko, ale skrývají to před veřejností“.

Aktivisté sledují velké rybí farmy posledních deset let, drží je pod kontrolou a shromažďují důkazy. Mají v rukou záznamy, které ukazují jak pracovníci rybích farem lijí do vody silný pesticid, který má neurotoxické účinky.

„Oni sami musí nosit masky a ochranné obleky, aby se chránili před chemikáliemi na ošetření nádrží od parazitů. Na rybích farmách to není neobvyklé. V lososech je možné najít celou řadu chemikálií, které ohrožují i člověka.“ Kurt říká přímo: „Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě“.

Rybolovný průmysl v Norsku přináší 4 miliardy dolarů ročně a je na druhém místě po ropě. Hlavní problém norských chovatelů jsou takzvané rybí vši, které parazitují na těle ryby a mohou ji zabít. Mořské rybí vši vyvíjejí odolnost vůči jakýmkoli chemikáliím, proto chovatelé používají neustále účinnější pesticidy.

„To se negativně projevuje na rybách. Až 50% tresek se na farmách rodí s mutacemi, například nemohou zavřít ústa. Je to genová mutace a aby zmizela, musí v moři přežít osm generací. Pokud člověk uvidí takovou rybu, jíst ji nechce, ale pokud se odřízne hlava, nikdo si toho nevšimne.“losos

Losos je také předmětem mutací a Kurt nám předvedl, jak se čerstvé maso z lososa rozpadá při kuchání. „To by nemělo být, maso by mělo být pružné. Jak víte, divoký losos má 5 – 7% tuku a uměle chován 15 – 34% tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny. V důsledku toho se tato ryba stává jednou z nejjedovatějších ve světě.“

Francouzský toxikolog Jerome Ryuzzen v průběhu svého výzkumu potvrdil slova Kurta Oddekalva: „Ve skutečnosti je stupeň kontaminace uměle chovaného lososa velmi vysoký. Až 5 krát je toxičtější a škodlivý než jakékoliv jiné produkty. Tímto toxinům je třeba se vyhnout, jinak riskujeme zdraví. “

Losos a GMO

Losos se může stát prvním geneticky modifikovaným živočichem, který bude schválen pro lidskou spotřebu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rozhodl, že geneticky modifikovaný losos, který roste dvakrát rychleji než jeho nemodifikovaný protějšek, je neškodný jak pro konzumaci, tak pro životní prostředí.

„Existuje možnost, že tato ryba se dříve či později dostane do oceánů,“ řekl Discovery News Brian Ellis, rostlinný biotechnolog z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. „Myslím, že budeme-li pokračovat tímto směrem, měli bychom být připraveni na dosud neznámé následky.“

 

zdroj: OZ Biosféra, ecosalon.com

9 Comments on Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě

  1. Z vlastní zkušenosti potvrzuji, co je uvedeno v článku výše je pravda. Do Norska na Lofoty na lososí farmu a zpracovnu ke Kurtovi Svendsnovi jezdím každý rok. Asi před 8mi lety jsem byl osobně přítomen, kdy Litevci, kteří byly u Kurta na práci přivezli plný Kutr padlých lososů, kteří padli v chovných kruhových sádkách. Bylo jich několik tun. Jeřábem byly vyzvednuti z lodě a byli sypáni do drtiče a jako kaše vypouštěny zpět do moře. Mletý na kaši byly né proto, že padly na nemoc, ale proto, že padly a nebyly hned vykrveny. V Norsku nevykrvená ryba je ryba znehodnocena a nesmí být dále zpracována ke konzumaci. Před 4mi lety Kurt zemřel na infarkt poté, co mu soused zavolal, že mu padají lososy. Představa ztráty mu přivodila infarkt a smrt. Padla mu zase celá obsádka ve všech kruhových sádkách. Nefunguje už ani medikace přidávaná do krmných granulí. (Mimochodem medikované krmivo se používá ve všech umělých chovech a nejen proti zaplísnění). Vloni mi jeho syn, který převzal farmu řekl, že musel chov lososů ukončit, protože je nějaký ksindl ve vodě v celé oblasti Lofot. O tom, že je snížená produkce lososů, vypovídá zdražení lososů i u nás. V Norsku poznáte že je zpracovaný filet z opravdu divokého lososa podle ceny. Je totiž více jak jedenkrát dražší, než filet z odchovaného. U nás je k dostání bohužel jen losos z umělého chovu (víc jak 99%). A proto doporučuji nechte si zajít chuť na lososa, a raději konzumujte českého kapra z českých rybníků z extenzivního chovu, krmeného výlučně přirozenou potravou. A nejen kapra, ryb je na výběr dostatek.

    • Že jste zarytý český rybář?? POdložte svoje tvrzení důkazem, pokud to nemáte nekrmte internet takovým blábolem! Nebo jste byl u toho telefonátu s infarktem?? Pište pohádky pro děti, to Vám půjde.

  2. Dobrý den, jak je tedy možné, že norský losos, který je vlastně jedem pro tělo se prodává (Lidl,Kaufland…)
    Co naše kontrolní orgány.Nesouhlasím s výše uvedeným vyjádřením od přispivatele, který píše, že jíme mnoho jiných potravin, které jsou závadné a v závěru napíše, že to nemá cenu řešit.
    Děkuji za odpověď.
    Alena Procházková

  3. Samozřejmě,že podobné maily,které mají za ůkol dezorientovat naše spotřebitele při nákupu norských ryb,jsou ,jak jinak,100% hoaxy,nesmyslné bláboly plné lží a výmyslů.Máme v Norsku vdanou dceru,zrovna minulý týden přijeli s mužem na návštěvu a když četli tento paskvil,tak nevěřili vlastním očím,že je u nás něco takového možné a že nejsou novináři za takové blafy a lži přísně potrestáni.Nicméně se někteří lidé nechají ovlivnit a podobným nepravdám uvěří. Norský losos vždycky byl a zůstaene nejkvalitnější a nejzdravější rybou. Ivan.

    • To, ze mate v Norsku vdanou dceru neznamena, ze ste odbornik pres farmarsky chov lososu Mohu potvrdit ze se pouzva vice chemikalii proti plisnim, casto vidime lososy v preplnenych a spinavych kadich tzn. spina se nici chemikaliemi.
      Losos z farmy je stale dle norem pozivatelny a zdravotne nezavadny. Pokud si nedate lososa z farmy kazdy den, neni obav ze by Vam to narusilo Vase zdravi.

  4. Ja nebudu zkoumat co je pravda a co ne. Vim ze v Asii se krmej ryby a krevety organickym materialem z konecniku nejvetsiho skudce planety, cloveka. Videl nekdo vykrmny prasat ci skotu ci drubeze v Americe? Maso vsech takto chovanych zvirat je jedovate. Nejem pro hormony a antibiotika ale jinejsajrajt jako protiplisnove jedy v zrnu atd. Pokud se lidi budou mnozit jako krysy tak neni mozne je krmit prirozenou cestou. Brzy budeme jist jidlo nejidlo vyrobene z uhli. Vsichni jedeme po skluzavce za dinosaurama, bohuzel spolu bereme i vsechna nevina zvirata planety. Nase deti nas budou nenavidet, a brzy a pravem.

    • Mate absolutne pravdu! Cinsti rodice, pokud maji finance, se snazi sve deti posilat do Kanady, Australie na studia s tim, ze doufaji, ze se tam i usadi. Prave z tohoto duvodu. Cina ma zivotni prostredi znecistene herbicidy a pesticidy, coz se obrazi na “ kvalite “ zemedelskych produktu. Je to vse otazka ne co je spravne vuci spolecnosti, ale kolik mi to prinese penez. Za jakou ale cenu???

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*