9. 5. 2024
REKLAMA

Varování: Pivo dělá hezká těla!

pivko
stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Pivo v malých množstvích může mít pozitivní dopad

Konzumace piva v malých množstvích, je zřídka škodlivá – právě naopak, nejrozšířenejší alkoholický nápoj může snížit riziko srdečního infarktu a posílit imunitní systém.

Ale to, co musíme vzít v potaz je „malé množství“ alkoholu, to se liší od země k zemi. Takže například, v Portugalsku se doporučuje mužům konzumovat ne více než 40 gramů alkoholu denně – což je asi jeden litr piva, v Německu doporučuje Federální středisko pro výchovu zdraví (BZgA), ji 20 gramů denně, takže cca půllitr. Dámám se doporučuje čtvrt litru za den, nebo asi 12 gramů alkoholu.

Pivo posiluje imunitní systém

Studie z roku 2007, která byla zveřejněna v časopise „Annals of Nutrition and Metabolism“, mělo
57 mužů a žen konzumovat po dobu 30 dnů každý den malé množství piva. U mužů, to znamenalo 660 mililitrů, nebo dvě malé láhve piva, a u žen 330 ml.
Výsledek: Po 30 dnech byly obranné buňky subjektů aktivnější a četnější – u žen to bylo patrné
ještě ve větší míře než u mužských účastníků studie.

Pivo může snížit riziko srdečního infarktu

Vliv nadměrné konzumace alkoholu na kardiovaskulární systém byl zkoumán v četných studiích. Ve skutečnosti, některé z těchto studií ukazují, že riziko srdečního infarktu, může klesat mírnou konzumací piva. Dokonce i pro pacienty, kteří již utrpěli infarkt, může mít malá sklenka piva pozitivní účinky: Harvardská studie profesora Erica Rimma, z roku 2012 prokázala, že úmrtnost mezi muži, kteří přímají denně mezi deseti a 30gm alkoholu byla o celých 42 procent nižší než u mužů abstinentů.

Pivo dělá radost

sklenky piva
dan at FreeDigitalPhotos.net

Že pivo dělá radost? Tým vedený neurologem Davidem Karekenem z University v Indianě zjistil v
roce 2013, v experimentu, že ne alkohol, ale jen chuť piva může vyvolat uvolňování hormonu štěstí
dopaminu. Vědci podávali 49 mužům, malé množství piva a limonády a pak sledovali jejich produkci
dopaminu v mozku. Hladina dopaminu se zvýšila poté, co muži zaregistrovali chuť piva v ústech. Samotná chuť piva udělala subjekty šťastnými. Ačkoli někteří uvedli, že ve skutečnosti jim chutnala limonáda lépe.

Kdo se probudil někdy s kocovinou ví, že chuť na tučné a sladké nenechá na sebe dlouho čekat.
Zvýšená chuť k jídlu je díki účinkům alkoholu. A odtud pochází tvrdení že – „Pivo délá hezká těla“. Ale kdo si denně po práci dopřeje sklenici piva, přijme méně kalorií než by to bylo při sklenici jablečné šťávy nebo pomerančového džusu.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*