24. 4. 2024
REKLAMA

Trpíte nedostatkem hořčíku?

Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Každý orgán v těle, zejména srdce, svaly a ledviny potřebují hořčík. Tento minerál také přispívá k tvorbě zubů a kostí.


Hořčík aktivuje enzymy, přispívá k výrobě energie, a pomáhá regulovat hladinu vápníku, mědi, zinku, draslíku, vitamínu D a dalších důležitých živin v těle. Organismus potřebuje hořčík pro více než 200 chemických procesů, potřebný je pro všechny tělesné systémy.

Hořčík můžete získat z mnoha potravin. Nicméně, většina lidí pravděpodobně nepřijme ze své stravy tolik hořčíku, kolik by bylo potřeba. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří celozrnné pečivo, ořechy a listová zelenina. Listová zelenina je zvláště dobrým zdrojem hořčíku. Výzkum v ostatních letech odhaluje více a více informací o všech úžasných věcech, které hořčík dělá pro tělo.

Jak zjistíte, že trpíte nedostatkem hořčíku?

Křeče

hořčík a křeče
marin at FreeDigitalPhotos.net

Vzhledem k tomu, že hořčík potřebují svaly pro jejich funkčnost, další znamení, že trpíte jeho nedostatkem, jsou křeče.  Nezapomneňte, že křeče nejsou prvotním varovným signálem, ale spíše upozorněním, že je potřeba zvednout hladinu hořčíku.

Únava

Existuje mnoho důvodů, proč se lidé mohou den co den cítit unavení. Nedostatek minerálních látek, jako je železo,
což může vést k anémii, nebo jsou to problémy, jako je špatně kontrolována hladina cukru v krvi, či nediagnostikované spánkové apnoe, to všechno může být příčina vaši únavy. Jelikož hořčík je pro tělo také nezbytný k udržení energie, jeho nízké hladiny mohou mít za následek právě chronický pocit únavy.

Závratě

Každému se může zatočit hlava v případě, že vstal příliš rychle, nebo v případě, že je velmi unavený nebo dehydratovaný. No tyto závratě většinou přestanou sami. Nízká hladina hořčíku však může způsobit chronické závratě, které přetrvávají, dokud nebude tento problém vyřešen. Čím nižší jsou koncentrace hořčíku v těle, tím horší jsou závratě.

Nepravidelný srdeční tep

Srdce, jako každý sval, může být ovlivněno nedostatkem hořčíku. To je důvod, proč lidé s nedostatkem hořčíku mohou často zažívat nepravidelný srdeční tep. Arytmie je vážný problém, protože může vést k většímu riziku vzniku krevní sraženiny, která může zase způsobit srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

A co všechno může snížit hladinu hořčíku?

Hladinu hořčíku ovlyvňují i mnohé nemoci, například: cukrovka, pankreatidida, hypertyreóza, onemocňění ledvin a pod. Také i my, můžeme znižovat hladinu tohoto minerálu v těle, a tenhle stav může spůsobit například:

  • nadměrné pití kávy, soda, nebo alkohol
  • nadměrná konzumace sodíku (sůl)
  • těžké menstruace
  • nadměrné pocení
  • dlouhotrvající stres

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*