Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem.
Jaké to jsou?
1. Ochucené kefíry a jogurtové nápoje
„Kefíry, zákysy a jogurtové nápoje jsou zdrojem mnoha cenných látek, zejména plnohodnotných bílkovin, vápníku a probiotických kultur. Ochucené varianty těchto nápojů jsou však kromě toho také velmi bohatým zdrojem cukru. Například v jednom balení ochuceného kefíru je obsaženo až 50 g cukru, což je více než polovina maximálního doporučeného denního příjmu,“ upozorňuje Hana Málková.
Raději tedy vybírejte neochucené varianty těchto produktů. „Komu neochucené nápoje nechutnají, může do nich přidat čerstvé ovoce nebo je případně i trochu přisladit. Množství cukru bude i tak určitě nižší než v kupovaných ochucených nápojích,“ dodává Hana Málková.
Kefíry nebo jogurtové nápoje jsou skvělé ke snídani i svačině. Dejte ale přednost neochuceným variantám
2. Müsli
Když se řekne „zdravá snídaně“, drtivá většina lidí si představí právě müsli s mlékem či jogurtem. Často však müsli, které si běžně dáváte k snídani, nemá se zdravou výživou nic společného.
„Záleží na tom, jaké vyberete. Některé dětské cereálie nebo zapékané müsli jsou velmi bohatým zdrojem cukru, někdy i nevhodného tuku, a obsah vlákniny a dalších příznivých látek je minimální,“ říká Hana Málková.
3. Dětská šunka
Kupujete dětskou šunku s představou, že musí být určitě zdravější než její klasická verze?
„Na dětskou šunku nejsou kladeny žádné legislativní požadavky a je jen marketingovým tahem výrobců. Někteří výrobci tvrdí, že je v jejich dětské šunce méně soli. Ale snížením jejího obsahu je šunka na povrchu ,mokrá‘ a toto prostředí je živnou půdou pro patogenní mikroorganismy. Často si lidé také myslí, že je v dětské šunce méně dusitanů, což není pravda. Dětská šunka obsahuje stejné množství dusitanů jako šunka normální,“ uvádí Pavla Tomášková.
Pokud vybíráte šunku, nejvhodnější variantou jsou šunky výběrové, které nesmí obsahovat barviva a škroby. Zároveň je u nich důležité pohlídat co nejnižší obsah tuku, maximálně 5 procent, a naopak co nejvyšší podíl masa. Ten by měl být vyšší než 90 procent.
Pufovaných chlebů můžete sníst na množství více než klasického pečiva. Počítejte ale s tím, že vás na dlouho nezasytí
4. Pufované chlebíčky
Někdy se jim říká „polystyren“ a pro spoustu lidí představují neodmyslitelnou součást zdravého odlehčeného jídelníčku.
„Jedinou výhodou těchto chlebů je ale jen to, že jsou plné vzduchu, jsou tedy velmi lehké a člověk jich může sníst na množství kusů více než klasického pečiva. Co se ale týká nutričních hodnot, žádné výhody tu nejsou. Obsah vlákniny většinou není o mnoho vyšší než u klasického pečiva, a nevýhodou je především jejich vysoký glykemický index. Brzy po nich tedy budete mít opět hlad,“ říká Hana Málková.
Lepší je proto volit kvalitní celozrnné pečivo, ač ho třeba na množství nemůžete sníst tolik. Obsahuje totiž mnohem víc vlákniny, tudíž má i výrazně nižší glykemický index.
5. Sójové nápoje
Řada lidí kupuje sójové nápoje jakožto zdravější alternativu mléka. To však má význam jen pro ty, kteří ze zdravotních důvodů mléko živočišného původu konzumovat nemohou.
„Mléko je cenným zdrojem vápníku, plnohodnotných bílkovin a dalších příznivých látek, které v sójových nápojích v takovém množství nenajdete. V některých méně kvalitních nápojích je navíc sója z velké části nahrazena ztuženým tukem, který může být bohatý na trans mastné kyseliny,“ uvádí Hana Málková.
Zdroj/foto: pro ženy
Leave a Reply