28. 3. 2024
REKLAMA

Varování spotřebitelům: listerie v masné pomazánce Bulharka

SZPI

Při běžném preventivním odběru kontrolních vzorků inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve výrobě lahůdek potvrdil laboratorní rozbor přítomnost bakterií Listeria monocytogenes v masné pomazánce Bulharka. Jde o šarži potraviny Bulharka – originál z hovězího masa, s označením data minimální trvanlivosti do 10. 12. 2016, výrobce: Svopex food cz s.r.o., Papírenská 724, 73921 Paskov. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít vzhledem k deklarované době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali.

Laboratorní analýza SZPI v uvedené šarži potvrdila přítomnost bakterie, která způsobuje onemocnění listeriózou. Inspekce proto nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě, dále výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin.  Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu, kterou provozovatel doloží laboratorními rozbory uskutečněnými na vlastní náklady.

Prodejem potraviny s bakteriální kontaminací výrobce porušil platné právní předpisy, a to nesplněním bezpečnostních požadavků podle nařízení (ES) 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

Co je listeria?

Zdrojem nákazy pro člověka jsou hlavně zvířata, svalové maso, klobásy, plísňové zrající sýry, nepasterizované mléko, ovčí hrudkový sýr a brynza z nepasterizovaného ovčího mléka, uzené lososy, vakuově balené filety z lososů; pro zvířata nesprávné fermentovaná siláž. Rovněž může být zdrojem nákazy čerstvá zelenina (celer, rajčata, salát), která byla přihnojování čerstvým hnojem. Pokračování článku  ZDE

zdroj: TI SZPI

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*