Je velice obtížné určit zda se jedná přímo o tuto alergii, protože není nevyhnutné konzumovat hořčici přímo, může být totiž i součást různych jídel, tedy nemusíme zdroj identifikovat okamžitě. A na druhé straně se vyskytují velmi odlišné symptomy.
No a když je jeden z možných projevů alergie na hořčici anafylaktický šok, není radno ji podceňovat! Neváhejte se proto zeptat číšníka, co všechno je v nabízeném jídle a jestli neobsahuje i hořčici.
Hořčice byla ceněná v Číně jako koření už před 3000 lety. Známá byla také ve 4.století před naším letopočtem jako lék.
Původce alergie
Hořčice obsahuje až 36% hořčičného oleje a 28% proteínu hořčice. Lidské tělo reaguje právě na hořčičný protein. Hořčice obsahuje řadu dráždivých látek, např.isothiokyanáty v B. nigra, sinalbin v S. alba a kapsaicin. Hořčice tak obsahuje látky, které mohou vyvolat neimunologické reakce napodobující alergické reakce (falešně pozitivní reakce v kožních testech).
Jaké jsou příznaky?
Příznaky možných alergických reakcí po konzumaci hořčice
- pocity horka,
- otoky rtů a jazyka,
- otoky obličeje,
- otoky hrtanu,
- poruchy hlasu,
- obtížné dýchání a polykání,
- astma,
- nauzea,
- kopřivka,
- atopická dermatitida aj.
zdroj:
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92105.aspx
http://www.alergieaja.cz/informace-a-clanky/alergie-na-horcici.html
Leave a Reply