Během několika měsíců francouzští novináři Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac studovali rybolovný průmysl zevnitř.
Vydali se na cestu z Norska do Vietnamu, navštívili Švédsko a Dánsko. Výsledkem jejich vyšetřování se stal film, který odhaluje pravdu norského lososa, kterou se „rybářského lobby“ snaží skrýt.
Vyšetřování začali na západě Norska, kde je ve venkovských oblastech mnoho rybích farem, které se zabývají umělým chovem lososů. Novináři se setkali s norským aktivistou, ekologem a zakladatelem Svazu ochránců přírody Norska, Kurtem Oddekalvom, který považuje za pobuřující skutečnost fakt, který se skrývá pod vodami fjordů.
Kurt Oddekalv již dlouhodobě vede válku s farmami, které chovají uměle lososy v Norsku. Vyprávěl šokující podrobnosti o jejich práci.
„V Norsku je situace s rybami katastrofální. Ryb je příliš mnoho: na takové malé farmě chovají i 2 miliony kusů. Ryby jsou nemocné, nyní je již možné hovořit o pandemii: nekróza slinivky a nakažlivá chudokrevnost lososů už zachvátila celé Norsko, ale skrývají to před veřejností“.
Aktivisté sledují velké rybí farmy posledních deset let, drží je pod kontrolou a shromažďují důkazy. Mají v rukou záznamy, které ukazují jak pracovníci rybích farem lijí do vody silný pesticid, který má neurotoxické účinky.
„Oni sami musí nosit masky a ochranné obleky, aby se chránili před chemikáliemi na ošetření nádrží od parazitů. Na rybích farmách to není neobvyklé. V lososech je možné najít celou řadu chemikálií, které ohrožují i člověka.“ Kurt říká přímo: „Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě“.
Rybolovný průmysl v Norsku přináší 4 miliardy dolarů ročně a je na druhém místě po ropě. Hlavní problém norských chovatelů jsou takzvané rybí vši, které parazitují na těle ryby a mohou ji zabít. Mořské rybí vši vyvíjejí odolnost vůči jakýmkoli chemikáliím, proto chovatelé používají neustále účinnější pesticidy.
„To se negativně projevuje na rybách. Až 50% tresek se na farmách rodí s mutacemi, například nemohou zavřít ústa. Je to genová mutace a aby zmizela, musí v moři přežít osm generací. Pokud člověk uvidí takovou rybu, jíst ji nechce, ale pokud se odřízne hlava, nikdo si toho nevšimne.“
Losos je také předmětem mutací a Kurt nám předvedl, jak se čerstvé maso z lososa rozpadá při kuchání. „To by nemělo být, maso by mělo být pružné. Jak víte, divoký losos má 5 – 7% tuku a uměle chován 15 – 34% tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny. V důsledku toho se tato ryba stává jednou z nejjedovatějších ve světě.“
Francouzský toxikolog Jerome Ryuzzen v průběhu svého výzkumu potvrdil slova Kurta Oddekalva: „Ve skutečnosti je stupeň kontaminace uměle chovaného lososa velmi vysoký. Až 5 krát je toxičtější a škodlivý než jakékoliv jiné produkty. Tímto toxinům je třeba se vyhnout, jinak riskujeme zdraví. “
Losos a GMO
Losos se může stát prvním geneticky modifikovaným živočichem, který bude schválen pro lidskou spotřebu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rozhodl, že geneticky modifikovaný losos, který roste dvakrát rychleji než jeho nemodifikovaný protějšek, je neškodný jak pro konzumaci, tak pro životní prostředí.
„Existuje možnost, že tato ryba se dříve či později dostane do oceánů,“ řekl Discovery News Brian Ellis, rostlinný biotechnolog z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. „Myslím, že budeme-li pokračovat tímto směrem, měli bychom být připraveni na dosud neznámé následky.“
zdroj: OZ Biosféra, ecosalon.com
Myslím si, že stát, tedy my všichni, platíme hygieniky i snad nějaký vetereninární dozor, který je tedy nejen profesionální, ale i odpovědný za to, co se dostane zákazníkovi na talíř. Asi by to chtělo zveřejnit jejich činnost, a tak se oficiálně informovat, zda jde o nějaký konkurenční boj, nebo systematickou strategii nevím koho. Také si myslím, že by takový státní kontrolor, měl v případě schválení jakékoli potraviny sám takovou potravinu konzumovat, a né aby hlásal vodu a sám pil víno, tak jak to tu a tam chodí.
Naprosto s vámi souhlasím. Jestliže je lesos neustále doporučován jako jedna z nezdravějších potravin, měli by hygienici, ČOI a ostatní odpovědní činitelé státu na takovéto články reagovat, eventuálně je prohlásit za hoax. Jinak se z těch potravin a všeho zprofanovaného fakt zblázníme
Ale proč chodit tak daleko, pitvat lososa v Norsku, co tam jak dělají. Nevím jak jsem na to s informovaností, ale podívejte se jak se u nás vyrábí seno. Myslím ty kulaté balíky co jsou po polích, a tím krmímě své miláčky, koně, ale i ostatní hospodářské zvířectvo. Seno díky jeho zabalení do toho balíku produkuje prý plísně a škodliviny, veterináři o tom ví, ale nic se s tím prý nedá dělat, jiné seno ani není. prostě nová a jednoduchá technologie. Lidičky seno na svých zahradách tradičně usuší, a pak to seno dokonce pálí, jelikož i když je to seno kvalitní, je neekonomické aby si chovatel pro něj jen zajel, a odvezl ho. Prostě se mu vyplatí koupit ten balík kde jsou sice plísně, ale je levnější. okolo solnic se vše mulčuje, a nechá na místě, pak to hnije, a opět jsou tam plísně která autíčky rozvyřují a tak si tu sami sobě děláme dobroty o kterých se ví, ale nikdo to nechce řešit, tedy spíše to mlčením využívají pak výrobci nových technologií,ale opět i farmacie která ráda vyrobí lék i pro zvířata, a my je zase zkonzumujeme. Takže dokud nenastane nějaký velký problém, budeme nucení tomuto přihlížet, a tím vlakem jedoucím kamsi společně jet všichni. Takže nejdřívy se podívejme na svoje potraviny, jejich kvalitu a také proč ovoce i potraviny z dovozu jsou levnější a jak jsou vyráběny a kde. jako třeba zeleniny Španělsko, kde si myslíme že to tam pěstují díky podnebí, a pak vidíme obrovské skleníky a uvnitř zeleninu vyráběnou nějakým si zázračným způsobe, jedna jako druhá, vymalovaná, chutná a levná. nikoho do skleníku nevpustí, a když se nějak dostaneme blíže, zjistíme že jde o nějakou chemickou laboratoř, a nikoli zeleninu vyrobenou tradičním způsobem, tedy samovolným růstem a dozráváním díky vlastním schopnostem té či oné zeleniny. te´d to má v rukou člověk a obchodník, tedy zítra ráno chce mít zákazník čerstvé jahody, okurky či cokoli jiného na pultě, tak se zmačkne knoflík a máme to tam. Všeobecně se to ví, s novámi metodami přichází i nové nemoci a úskalí, ale byznys je byznys, a tak i přes všechny kontroly které kontrolují předem určené vlastnosti které beze sporu ty produkty mají, přehlíží se kontrolovat ty vlastnosti, které bychom u té a té potraviny při bězné nikoli laboratorní výrobě ani nečekali. A u modifikovaných potravinách které se sem valí z vně EU, ani nemluvě. Bez zveřejnění se plíživě povolují mantinely aby se sem takové potraviny díky jen byznysu protlačili, a tak se máme ještě na co těšit??? Nevím jestli už není pozdě, ale v pěstování potravin , tedy semenářstí je bohužel nepředstavitelní loby, a to zlikvidovat zeleninu i ovoce tak, abychom si jednou mohli koupit jen a jen semínko které při běžném růstu nebude schopno dalšího rozmnožování, tedy budeme si muset od těch byznysmenů koupit vyšlechtěné semíko asi i za více peněz, s předem možná i zaručeným výnosem a kvalitou, podle toho kolik zaplatíme. Tak nekoukejme na lososy, koukněmě se domu co tu máme, a nenechme si to vzít. Chovejme i pěstujme co umíme, a zachraňme to pro naše další generace. Je to v našich rukou………..
Je to zoufalství. Vždycky čtu začněmě…udělejme… ale kdo? Já třeba. Ale jak? Kdo je ten, komu mám sdělit, že jeho potraviny jíst nebudu? Hygienik? Co mám po něm chtít? Aby potrainy kontroloval?Ale to on přece dělá. Už po celá desetiletí jíme podivná kuřata, týranou zvěř, která je energeticky někde úplně jinde. Zeleninu, která se pěstuje pro krásu a lesk, proto potřebuje chemii, posloucháme výkřiky o tom, že Polsku to dělaj špatně s potravinami a my si svůj trh ohlídáme a podobné pitomosti. Já koukám na Američany, jejich neuvěřitelnou tloušťku…z čeho? Jsou to modifikace všeho ? Co čeká člověka v budoucnu. Vždyť celá civilizace je postavena na byznysu a žaludku. O nic jiného se nestará. Ještě jsem nečetla, aby někdo nabídl lidem cestu ve spotřebě, například k přežití stačí …maličkost. Ale to bychom si museli uvědomit proč tady jsme, proč a co by měl člověk na planetě dělat. Ale kdo se o takové blbosti bude zajímat? Ať žije konzum! Ale jak dlouho?
Já bych řekl, že zde publikujete zastaralé informace. Jsem tu náhodně a poprvé.
1) Geneticky modifikovaný losos už je dávno povolen. Zřejmě jste přebrali starší článek z doby před povolením.
2) V jiném článku jakýsi MUDr. tvrdí, že se u konzerv dostává do potravin olovo z pájky, kterými jsou sletované konzervy. Je to už mnoho, velice mnoho let, co EU vydala směrnice RoHS, které zakazují mimo jiné olovo v pájkách. Tedy olovo není v pájkách ani v elektronice natož při letování konzerv.
3) Ono už šlechtění začínalo být svinstvo, protože se šlechtilo na hmotu a rychlý růst – ať rostliny či zvířata. To vedlo ke vzniku plemen/odrůd/…, které měly silné hormonální poruchy. Stejně jako jste párkrát za život potkali neuvěřitelně tlustého člověka se silnou hormonální poruchou, totéž šlechtili šlechtitelé.
GMO ovšem umožňuje věci, kterým se i příroda bránila. A vědci ani korporace samozřejmě žádné etické zábrany nemají. Bude ještě zle
Na planetě je moc lidí a je potřeba je uživit. Chovat zvířata, která jsou určena jako potrava v nějakých rozumných podmínkách není reálné. A protože se příroda přelidněnosti planety musí nějak bránit….vysvětleno výše.
Myslím si, že nejde o uživení většího množství lidí. V prvé řadě jde o tkzv.“rychlé prachy “ . Ať jde o vejce,kuřata,husy,prasata v Česku nebo lososy a tresky v Norsku. Tradičně pěstovaná a lovená zvířata,rostliny jsou „drahá “ a NÁM PŘECI MUSÍ ZBÝT PENÍZE NA DOVOLENÉ,AUTA,DOMY,ZÁBAVU,SPORT,MILIARDY VĚCÍ KTERÉ K ŽIVOTU VLASTNĚ VŮBEC NEPOTŘEBUJEME …. atd.atd.atd…..
Nakonec lidstvo pochcípá v odpadkovém koši, který vytvoří z planety ZEMĚ , o kterou mělo pečovat a předat ji dalším generacím.